Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 15 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

PDS bij kinderen: wat is het en hoe kun je het makkelijker maken?  

Merk je dat je kind vaak last heeft van buikpijn, diarree, obstipatie of een opgeblazen gevoel? Misschien heeft jouw kind dan wel PDS, ook wel het prikkelbare darm syndroom. Check hieronder de informatie over PDS bij kinderen en lees hoe je het makkelijker voor je kind kunt maken.

En geen zorgen: het is geen ziekte, maar wél een verstoring van de darmen.

Wat is PDS?

PDS, het prikkelbare darm syndroom, komt vaak voor bij kinderen en bij volwassenen. Het is geen ziekte maar wel een kwaal die je serieus moet nemen. Je kind kan er namelijk veel last van hebben. PDS is een combinatie van diarree, obstipatie, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Dit komt omdat de darmen gevoelig zijn voor verschillende invloeden van buitenaf. Heeft jouw kind last van stress? Is het bang voor iets? Eet jouw zoon of dochter niet goed of slaapt het te weinig? Dan merkt jouw kind dat aan zijn of haar buik. Zodra iets spanning oplevert, dan zal je kind dat aan zijn darmen merken. De een krijgt last van diarree, de ander kan juist niet meer poepen.

Symptomen PDS

Verstopping

Kinderen met PDS kunnen last krijgen van verstopping. Waar ze misschien normaal elke dag of om de dag poepen, kunnen ze door verstopping maar één keer in de vijf, zes of zeven dagen naar het toilet gaan. Deze verstopping kan zorgen voor veel buikpijn.

Diarree

Het hebben van diarree is erg vervelend. Het komt snel op en je kind moet direct naar de toilet. Dit kan zelfs voor heel wat ongelukjes zorgen, want wat als er niet direct een toilet in de buurt is?

Minder buikpijn na toiletbezoek

Het naar het toilet gaan zal zorgen voor minder buikpijn. Na een toiletbezoek voelt je kind zich opgelucht en kan het er weer even tegenaan.

Overgevoeligheid voor voeding of temperaturen

Bij kinderen met PDS kan bepaalde voeding zorgen voor overgevoeligheid. Denk aan zuur fruit of melk. Daarnaast kan de overgang van temperaturen, van warm naar koud en dan weer naar warm, ook zorgen voor buikpijn.

Overgevoeligheid bij stress of spanning

Heeft jouw kind een toets op school of gaat het juist iets leuks doen, zoals logeren bij een vriend(in)? Ook dan kan het last krijgen van zijn of haar darmen.

Buikpijn zonder logische verklaring

Wanneer jouw kind meerdere keren per maand, of zelfs meerdere keren per week, last heeft van buikpijn, maar daar geen logische verklaring voor hebt, dan kan het ook duiden op PDS.

Hoe kun je het makkelijker maken voor je kind?

Afleiding

Zorg voor afleiding, rust en ontspanning. Wanneer je kind zich telkens focust op zijn of haar buikpijn, dan kan dat voor meer klachten zorgen. Doe iets met je kind wat jullie allebei leuk vinden.

Bespreken van probleem

Je kind kan het hebben van PDS vervelend vinden. Zorg er dan ook voor dat je kind bij je terecht kan. Praat over zijn of haar zorgen als het veel last heeft. Daarmee kun je je kind extra steunen.

Genoeg bewegen

Wanneer je kind last heeft van obstipatie, dan is het belangrijk dat het genoeg beweegt. Veel bewegen zorgt ervoor dat de darmen beter werken en de verstopping zal sneller overgaan.

Genoeg drinken

Zorg ervoor dat je kind bij PDS genoeg drinkt. Wanneer je kind niet tegen zuivel kan, zorg dan voor voldoende water. Laat je kind geen appelsap of zoete dranken met koolzuur drinken, hiervan kan de buik alleen maar meer van slag raken.

Eet op vaste tijden

Door je kind op vaste tijden te laten eten, zullen de darmen genoeg tijd krijgen om het eten te verwerken. Het is ook beter om kleine maaltijden te geven. Op die manier blijven de darmen gestimuleerd.

Zorg voor toilet in de buurt

Ga je een dagje weg en is je kind bang dat het naar de toilet moet? Zorg dan dat je naar iets toegaat waar genoeg toiletten zijn. Op die manier heeft je kind minder stress en mocht het nodig zijn, dan kun je er direct heen rennen.

Dilemma: ‘Zal ik mijn vriend eerlijk vertellen dat ik zijn opvoeding slecht vind?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.