Gina Koninkx
Gina Koninkx Gedrag 20 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Wordt jouw kind gepest? 7 dingen die je als ouder kunt doen om er voor je kind te zijn

Geen enkele ouder hoopt dit natuurlijk mee te maken, maar het is niet realistisch om te denken dat pesten niet meer gebeurt. Sterker nog, nu de meeste kids ook nog eens een telefoon in hun bezit hebben is ook cyber pesten een veelvoorkomend ding. Wat kun je als ouder doen als jouw kind wordt gepest?

Wat als je kind wordt gepest?

Het liefst blijft ze ziek thuis ook al heeft ze geen koorts of komt ze met een rotvaart op je afgelopen als de schooldeuren opengaan om 15.00 uur. Als ouder hoop je maar dat je de signalen oppikt dat er iets niet goed gaat met je kind. Dit is wat je kunt doen als je vermoedens hebt van pesten.

1. Praat over pesten met je kind

Het is sowieso belangrijk dat je met kinderen praat over pesten, ook als jouw kind niet wordt gepest. Als dat laatste wel het geval is, is het belangrijk dat je een luisterend oor biedt aan je zoon of dochter.

Je hoeft het niet altijd zwaar te maken, je kan ook vragen naar hun vriendschappen op school en ze er zelf over laten vertellen. Plan vaste momenten in waarop je hier samen met je kind over praat. Laat ze bovendien merken (door het te zeggen) dat ze altijd alles tegen je kunnen zeggen wanneer dat ook is en waar het ook over gaat.

2. Ben er voor je kind

Als je het vermoeden hebt dat je kind wordt gepest of je zoon of dochter vertelt het je, laat dan duidelijk weten dat je er voor hem of haar bent. Luister naar wat ze je vertellen en houd ze vast als ze daar behoefte aan hebben.

Zorg ervoor dat ze weten dat ze altijd naar jou toe kunnen gaan als ze verdrietig zijn of boos. Bevestig deze gevoelens die ze ervaren om te laten merken dat je ze begrijpt.

3. Neem het schuldgevoel weg

Vaak is het zo dat kinderen die worden gepest, de reden daarvoor bij zichzelf zoeken. Kinderen kunnen bikkelhard zijn en flaporen kunnen al aanleiding zijn om iemand te pesten. Leg jouw kind uit dat de oorzaak van het pesten niet bij hemzelf ligt en dat hij daar geen schuldgevoel over moet hebben. Vertel wat je allemaal zo adoreert aan je kind om hem of haar een fijn gevoel te geven.

4. Praat over pesten en jezelf

Pesten is niks nieuws. Helaas hebben veel mensen op enig moment in hun leven te maken gehad met pesten (op dat nou op de basisschool is of op je werk). Als jij daar ook ervaring mee hebt, kan het helpend zijn om dat met je kind te delen.

Vertel dat jij vroeger ook weleens werd gepest maar kijk hoe ver je nu bent. Je hebt een fantastisch kind, een lieve partner en noem maar op. Je laat je kind daardoor merken dat het heel moeilijk is, maar dat je sterk genoeg was om er overheen te komen.

5. Geef ze zelfvertrouwen

Juist omdat kinderen die worden gepest het gevoel hebben dat het aan hunzelf ligt, is het belangrijk om je kind zelfvertrouwen te geven. Dat kan natuurlijk op allerlei verschillende manieren. Laat ze voelen hoe geliefd ze zijn door jou en je partner en geef complimenten over hun talenten en alles wat belangrijk is.

6. Oefen een rollenspel met je kind

Het is ook goed om af en toe met je kind te oefenen hoe je om kan gaan met situaties als hij of zij wordt gepest. Het kan zo zijn dat je kind hierdoor wat sterker in zijn schoenen komt te staan. Je kunt bijvoorbeeld oefenen door je kind uit te leggen dat je kan reageren met ‘ik vind het vervelend als je dit zegt’.

7. Bedenk samen een plan van aanpak

Als het pesten een (groot) probleem is, is het sowieso verstandig om een plan te bedenken. Betrek absoluut je zoon of dochter hierbij. Dit kan zijn als een gesprek aanvragen op school, maar ook om te gaan zitten met de pester en het gepeste kind in combinatie met alle ouders.

Vraag aan je kind wat hij of zij fijn zou vinden. Grijp wel in als ouder want het kan ook zo zijn dat je kind aangeeft niks te willen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mothermag

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.