Redactie
Redactie Ouders 21 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Agent Jim bevrijdt kindje uit snikhete auto in Amstelveen

Kinderen die met hoge temperaturen in hun eentje in een auto zitten, met ramen en deuren gesloten. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar toch gebeurde het deze week in Amstelveen. Daar gooide een moeder van een meisje van zestien maanden per ongeluk de deuren van de auto in het slot, met de sleutels en het meisje in een snikhete auto.

De moeder twijfelde geen moment en belde meteen de hulpdiensten.

Heetste dag van het jaar

De politie uit Amstelveen was binnen vijf minuten ter plaatse. “We hebben een paar binnendoorweggetjes genomen om er zo snel mogelijk te zijn,” vertelt agent Jim tegenover RTL Nieuws. Vanwege de extreme temperaturen was die haast nodig. Gevolg van die hoge temperatuur in de auto? ‘Hyperthermie‘, de medische term voor het overlijden aan een hitteberoerte.

Eenmaal ter plaatse troffen de agenten de moeder in paniek aan. “We hadden een koevoet in de auto liggen en met drie slagen was de ruit kapot. En zo konden we het portier openmaken en het kindje eruit halen. Het meisje huilde, vooral door de schrik toen het raampje kapot ging, maar dat was wel fijn. We wisten daardoor dat ze nog bij bewustzijn was.”

Nu zowel moeder als dochter van de schrik bekomen zijn, gaat het goed met het meisje. “Haar moeder was heel dankbaar. Ze moest huilen van de spanning en denk ook wel van de opluchting”, zegt de agent.

Hitteberoerte in de auto

Hoewel vrijwel iedereen weet hoe gevaarlijk het is om een kind alleen achter te laten in een auto, gebeurt het toch nog steeds. Gemiddeld sterven er zelfs zo’n 34 kinderen per jaar aan een hitteberoerte in een auto in Amerika, in 2019 waren dat er zelfs 52! Ongelofelijk, maar waar.

Natuurlijk worden niet al deze kinderen bewust achtergelaten in de auto, soms worden ze simpelweg vergeten door hun ouders. Iets wat in feite iedereen zou kunnen gebeuren. Zo was onlangs nog in het nieuws hoe een vijfjarig jongetje uit Texas overleed nadat zijn moeder vergat om hem uit de snikhete auto te halen en hem vervolgens drie uur lang liet zitten.

Naast dat kinderen soms vergeten worden, of bewust even worden achtergelaten, gebeurt het ook regelmatig dat kinderen zélf in een auto gaan zitten. Dit was in Amerika het geval bij zo’n 38 procent van de overlijdensgevallen van kinderen door oververhitting in de auto.

Maar waarom het zo gevaarlijk, wat gebeurt er precies als je in een auto blijft zitten met hoge – of zelfs milde – temperaturen? Dat lees je stap voor stap in dit artikel.

Dit is waarom je jouw kind nooit alleen achter wil laten in de auto (óók niet met de ramen open)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.