Laura Saija
Laura Saija Geld 13 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

De portemonnee van Lianne: ‘We hebben geen huur- of hypotheekkosten’

Hoe gaat ze met haar portemonnee om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week de portemonnee van Lianne.

portemonnee van Lianne

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Op boodschappen bespaar ik niet, ik koop wat ik lekker vind en ga niet naar verschillende winkels. Wij hebben in onze woonplaats maar één supermarkt en ik vind het te veel moeite om ergens anders naartoe te gaan om goedkopere boodschappen te doen. Daarnaast kost het ook benzinekosten en veel tijd om naar een ander dorp te gaan om boodschappen te doen.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Voor onszelf kopen we eigenlijk nooit kleding. De meiden krijgen regelmatig wat nieuws. Ze krijgen zeker elk seizoen nieuwe kleding, jassen of schoenen. Mijn man en ik gaan voor onszelf denk ik twee keer per jaar winkelen. Dan geven we per persoon ongeveer 150 euro uit aan kleding.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Robyn en Saar zitten allebei op paardrijden en ze hebben een verzorgpony. Paardrijden is een relatief dure sport met alle kosten die erbij komen kijken. Onze uitjes zijn eigenlijk altijd gerelateerd aan de paardensport. We maken dan bijvoorbeeld met de hele familie een buitenrit. Met z’n vieren ben je dan al gauw tegen de 300 euro kwijt. Ook gaan we regelmatig met het gezin uit eten of op een terrasje zitten. Dat kost per keer met z’n vieren zo’n honderd euro of meer.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed hebben we gelukkig niet zo vaak nodig. Toen de kinderen klein waren kochten we wel regelmatig iets in de speelgoedwinkel, maar nu ze wat ouder zijn hebben we dat beperkt tot verjaardagen. Dan mogen ze wel meteen iets duurs uitkiezen tot 250 euro”.

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Ook dit zal te maken hebben met de paardensport. Goede rijkleding vind ik belangrijk, dat kopen we bij een ruitersportzaak. Voor een hele outfit ben je zo’n 250 euro kwijt per kind.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Momenteel hebben we iets meer dan 15 duizend euro op onze rekening staan.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Een spaartip heb ik niet echt, wij sparen namelijk wat er overblijft. Dat is ongeveer het bedrag dat wij voorheen aan hypotheek uitgaven. Ik merk wel dat we breder zijn gaan leven sinds die kosten weggevallen zijn dus je raakt er wel snel aan gewend.

Spaar je voor je kinderen?

“We sparen momenteel niet voor de kinderen. Al ons spaargeld ligt op een hoop, we hebben geen aparte potjes.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Onze grootste meevaller is natuurlijk dat wij geen hypotheekkosten hebben. Wij hebben twee keer ons huis goed kunnen verkopen en zijn niet groter gaan wonen. Hierdoor hebben wij onze huidige woning voor 50 duizend euro kunnen kopen. De afgelopen jaren hebben we met man en macht geprobeerd om de hypotheek af te betalen. Uiteindelijk is dat gelukt en leven we nu hypotheekvrij.”

De portemonnee van Tessa (34): ‘Ik ben gestopt met werken om voor de kinderen te zorgen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.