Laura Saija
Laura Saija Geld 11 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

De portemonnee van Hannah: ‘We eten voor 450 euro per maand buiten de deur’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week de portemonnee van Hannah.

Portemonnee van Hannah

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Aan boodschappen geven wij gemiddeld 600 euro per maand uit. Ik koop vaak bij de biologische supermarkt, hier ga ik heen voor speciale producten. Dit vul ik aan met producten uit de gewone supermarkt. Ik ben wekelijk wel op de markt hier om de hoek te vinden voor groenten, fruit en noten. Vlees eten we bijna niet, als we het wel eten maken we er iets speciaals van. Met vlees van de keurslager.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Met zijn drieën geven we rond 350 euro uit aan kleding. Otis krijgt kleding wanneer hij het nodig heeft, daar doen wij niet moeilijk over. Sam koopt iets minder vaak iets dan ikzelf. Voor mijn werk heb ik ook regelmatig iets nieuws nodig, want ik wil er wel netjes bij blijven lopen. Voor een nette broek met bijpassend jasje ben je al snel meer dan honderd euro kwijt.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Als je buiten de deur eten meerekent, komen we zeker wel op een bedrag van 450 euro. We wonen in een druk gebied met overal restaurantjes en andere eetgelegenheden. Het is dus makkelijk om de deur uit te lopen en ‘even’ een broodje hier en een smoothie daar te halen. We zijn bourgondiërs en houden van eten. Als uitje gaan we regelmatig naar onze familie die niet hier in de buurt woont. De benzinekosten lopen dan wel snel op.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed krijgen we meestal. Sinds Otis geboren is heb ik bijna nooit speelgoed voor hem gekocht. Ik kreeg al veel speelgoed op mijn babyshower en in de kraamtijd. Vorige maand werd Otis een jaar oud en kregen we weer gigantisch veel speelgoed dus meer heeft hij echt niet nodig. Voor Sinterklaas geef ik hem voor rond 75 euro cadeaus. Dat is voor speelgoed, maar hij krijgt ook een nieuwe pyjama en andere praktische dingen.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Dat zal de draagzak zijn geweest. Hij is van het merk Artipoppe en ik wilde hem heel graag hebben. Ik had er nog aan gedacht om hem te vragen als cadeau maar daar vond ik hem te duur voor. Ik heb hem daarom gewoon zelf gekocht. Hij was 370 euro.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Momenteel hebben we zo’n 4500 euro op onze spaarrekening. Sparen vinden we allebei wel moeilijk. Het bedrag wordt maandelijks aangevuld met 400 euro, maar als we krap zitten en er komt onverwacht een hoge rekening dan halen we het er makkelijk weer vanaf.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Niet echt een spaartip, maar meer een meevaller. We hebben geen kosten aan kinderopvang omdat ik overdag werk en vooral Sam ’s avonds of in het weekend. Verder tellen we al onze inkomsten bij elkaar op en betalen meteen de rekeningen als alles binnen is. Zo zien we meteen wat we overhouden per maand.”

Spaar je voor je kinderen?

“We sparen op dit moment nog niet voor Otis. Als ik zo naar ons financiële plaatje kijk zie ik dat het wel een optie is om te sparen voor hem. Ik denk altijd dat het sparen voor Otis later wel komt, maar voor je het weet is het zover.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Wij wonen al acht jaar in hetzelfde huurhuis. Het is een vrije sector woning en elk jaar gaat de huurprijs met een paar procent omhoog. Er komt dus een tijd dat dit huis echt te duur voor ons wordt. Dat vind ik wel een enorme tegenvaller.”

De portemonnee van Eva: ‘Ik kocht een speelgoedauto van 500 euro’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.