Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 6 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de positieve kanten van een luidruchtig kind

Als volwassene kun je het je niet meer voorstellen, maar: kinderen horen luidruchtig te zijn. Heus, het is waar. Sterker nog, er zitten zelfs positieve kanten aan het hebben van een luidruchtig kind.

Natuurlijk, luidruchtige kinderen komen in verschillende gradaties. Als volwassenen zijn we geneigd om iedere gradatie vervelend te vinden (want wij willen stilte en rust). Maar nogmaals, kinderen horen luidruchtig te zijn. We weten allemaal hoe verdacht het is als de kids iets te lang stil zijn…

Positieve kanten van een luidruchtig kind

Bovendien is de kindertijd de mooiste en meest magische tijd van een mensenleven. De tijd waarin je op ontdekking en avontuur gaat. Waarin alles nieuw is. Dan wil je niet op je tenen hoeven lopen. Kinderen moeten interactie hebben met ons en met de omgeving om hen heen. Later, als ze groot zijn, hebben ze genoeg tijd om stil te blijven, om op hun tenen te lopen, om volwassen te zijn. Je kunt je luidruchtige kids maar beter koesteren. Voor je het weet hoor je ze niet meer… Daarom een overzicht van alle positieve kanten van luidruchtige kinderen:

1. Gelukkig

Je kind is gelukkig. Een luidruchtig kind maakt namelijk niet alleen herrie als hij boos is, maar hij maakt ook herrie als hij vrolijk is.

2. Levendig

Je kind is levendig. Hij wilt op avontuur, de wereld gaan ontdekken. Een rebels, luidruchtig kind dat onderzoekt, observeert en opgewonden is, is vooral een gelukkig kind dat met open armen de wereld ontdekt.

3. Enthousiast

Druk, schreeuwerig, lawaaierig, hysterisch, overdreven, ongeremd, het zijn allemaal termen die we linken aan luidruchtigheid. Maar die termen kunnen we ook omgooien. Wat dacht je van enthousiast, uitbundig, hartstochtelijk en levendig?

4. Zonder gêne

We zijn allemaal jong geweest. We zijn allemaal baby, kind en tiener geweest. Toch vergeten we die tijd gemakkelijk zodra we oud(er) en volwassen zijn. Dan maken we ons druk om de mening van anderen en houden we rekening met regels en manieren. Kinderen niet, zij kruipen, rennen, stoeien op de meest pure manier in het rond.

5. Een beetje gênant

Iemand die zonder gêne de wereld betreedt, die kan soms ook zorgen voor een beetje gênante situaties. Situaties die af en toe een lach op je gezicht kunnen toveren. Bijvoorbeeld: “Mama, was dat die buurvrouw die je zo stom vond?” Stiekem best grappig…

6. Geen marionet

Een luidruchtig kind vaart zijn eigen koers. Dat wil dus ook zeggen dat hij geen marionet is waarbij iemand anders de touwtjes in handen heeft.

7. Zelfstandig

De handen van je kind willen alles aanraken. De ogen willen alles zien. Dat maakt hem onstuimig, rusteloos en luidruchtig. Maar óók zelfstandig. Bovendien loopt een luidruchtig kind niet mee met de massa.

8. Empathisch

Het empathisch vermogen van luidruchtige kinderen is vaak sterk ontwikkeld. Het zijn lieve en betrokken vrienden.

9. Gangmaker

Luidruchtige kinderen kunnen als beste een stil en saai feestje op gang brengen. Zij laten zich wel horen.

Verlegen zijn, dat is pas fijn! Dit zijn de positieve kanten van een verlegen kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.