Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 21 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Psoriasis bij kinderen: handige informatie over dit onderwerp

Psoriasis is een chronische huidaandoening die af en toe ook bij kinderen voorkomt. Het kan erg vervelend zijn en voor veel ongemak zorgen. Heb je het idee dat jouw kind psoriasis kan hebben? Lees hier dan meer informatie over dit onderwerp.

Niet alleen komen er bij psoriasis veel dikke en schilferige plekken op de huid voor, ook kunnen de plekken erg pijnlijk zijn.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een auto-immuunziekte die de huid aantast. Het immuunsysteem versnelt hierbij de groei van de huidcellen, wat ervoor zorgt dat er dikke, schilferige plekken op de huid ontstaan. Psoriasis is niet besmettelijk, maar kan wel erg vervelend en pijnlijk zijn.

Symptomen van psoriasis bij kinderen

Bij het ene kind zijn de symptomen erger dan bij het andere kind. De volgende symptomen komen vaak voor.

 1. Rode, schilferige plekken
  Psoriasis zorgt er vaak voor dat kinderen rode, dikke plekken krijgen die bedekt zijn met witte schubben. Deze plekken kunnen veel pijn doen, jeuken en een trekkend gevoel geven.
 2. Jeuk
  Jeuk is ook een veelvoorkomend symptoom van psoriasis bij kinderen en kan leiden tot veel ongemak. Kinderen kunnen de plekken door de jeuk openkrabben of kunnen door de jeuk slecht slapen. Soms krabben ze door de jeuk zelfs de plekken open.
 3. Problemen met de nagels
  Psoriasis kan ook nagels aantasten, waardoor deze dikker worden, verkleuren of broos worden.
 4. Gewrichtspijn
  Sommige kinderen met psoriasis kunnen ook gewrichtspijn krijgen. Wanneer dit het geval is, heeft jouw kind wellicht psoriatische artritis, wat een gerelateerde aandoening is.

Opties om symptomen psoriasis te verminderen

Helaas is psoriasis nog niet te genezen, maar wel zijn er verschillende opties om psoriasis bij kinderen te verminderen. Behandelingen zoals:

 • Topische behandelingen
  Hierbij horen zalven, crèmes en lotions die corticosteroïden, vitamine D-analogen of calcineurineremmers. Deze kunnen op de aangetaste huid worden gesmeerd om ontstekingen en schilfering te verminderen.
 • Lichttherapie
  Lichttherapie kan ook helpen bij de behandeling van psoriasis. Blootstelling aan UV-licht kan de overmatige groei van huidcellen verminderen.
 • Medicijnen
  In ernstigere gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen kunnen de ontstekingen van binnenuit verminderen.
 • Stress verminderen
  Stress kan psoriasis verergeren. Het is dus belangrijk dat jouw kind niet te veel stress ervaart.

Mijn kind heeft psoriasis: wat nu?

Als jouw kind psoriasis heeft, dan zijn een aantal dingen belangrijk om te doen.

 1. Raadpleeg een dermatoloog
  Zoek professionele medische hulp voor een juiste diagnose en behandeling voor jouw kind. Ook is het belangrijk om het behandelingsvoorschrift goed te volgen.
 2. Huidverzorging
  Houd de huid van jouw kind goed gehydrateerd en vermijd agressieve huidverzorgingsproducten die de symptomen kunnen verergeren.
 3. Informatie met jouw kind delen
  Vertel je kind over psoriasis en moedig open communicatie aan, zodat het zich gesteund voelt.

Vitiligo bij kinderen: handige informatie voor ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.