Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 14 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Vitiligo bij kinderen: handige informatie voor ouders

Vitiligo is een huidaandoening waardoor er witte vlekken op de huid ontstaan. Deze aandoening komt ook geregeld bij kinderen voor. In dit artikel lees je meer over dit ontwerp: wat het is, hoe het ontdekt kan worden en wat je als ouder kunt doen.

Hoewel vitiligo geen levensbedreigende aandoening is, kan het vooral bij kinderen wel een grote emotionele impact hebben.

Wat is vitiligo precies?

Vitiligo is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de melanocyten, dit zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van melanine (het pigment dat de huid, haren en ogen kleur geeft), aanvalt en vernietigt. Hierdoor krijg je witte vlekken op de huid op verschillende delen van het lichaam. De precieze oorzaak van vitiligo is nog onbekend, maar genetische aanleg lijkt hierin wel een rol te spelen.

Hoe ontdek je vitiligo bij kinderen?

Vooral als de huidskleur van het kind licht is, kan het soms lastig zijn om vitiligo bij kinderen op te merken. De eerste tekenen van vitiligo zijn meestal witte of lichtgekleurde vlekken op delen van de huid die worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de handen, de voeten en de nek. Deze vlekken hebben opvallende en onregelmatige randen. Ook kunnen ze in grootte variëren. De één krijgt alleen kleine vlekjes, terwijl de ander grotere vlekken heeft.

Dermatoloog raadplegen

Wanneer je als ouder (mogelijk) vitiligo bij je kind ontdekt, dan kan dit moeilijk zijn. Als je denkt dat jouw kind vitiligo heeft, dan kun je een afspraak maken met een dermatoloog. Hij of zij kan vervolgens de diagnose vaststellen door middel van lichamelijk onderzoek.

Kind met vitiligo: wat kun je doen?

  1. Uitleg geven
    Wanneer jouw kind vitiligo heeft, dan is het belangrijk om jouw kind hierover uitleg te geven. Alleen op deze manier kan hij of zij het goed begrijpen. Leg uit wat het precies is en waardoor het komt. Op deze manier kun je jouw kind hopelijk enigszins geruststellen.
  2. Steun bieden
    Wanneer jouw zoon of dochter zich bewust wordt van de verschillen tussen zichzelf en anderen, kan dit soms best moeilijk zijn. Het kan zelfs het zelfvertrouwen van je kind aantasten. Het is daarom belangrijk om als ouder steun te bieden. Praat over het onderwerp en over de gevoelens van je kind.
  3. Aanmoedigen van acceptatie
    Probeer je kind aan te moedigen om zichzelf te zijn en zichzelf te accepteren zoals het is. Zeker in de puberteit kan dit voor diverse problemen zorgen. Toch zal positief blijven het zelfbeeld helpen versterken.
  4. Beschermen tegen de zon
    De witte delen van de huid zijn gevoeliger voor de zon. Het is daarom belangrijk om je kind te leren hoe hij of zij zichzelf kan beschermen tegen de zon. Laat jouw zoon of dochter zonnebrandcrème en eventueel beschermende kleding gebruiken om schade aan de huid te voorkomen.
  5. Behandeling
    Vitiligo kan niet genezen, maar toch zijn er behandelingen die de symptomen kunnen verminderen en de pigmentatie kunnen verbeteren. Deze behandelingen kunnen variëren van smeren met een crème met corticosteroïden tot lichttherapie. Overleg met de dermatoloog of en wat mogelijk is voor jouw kind.
  6. Online en offline groepen
    Er zijn tegenwoordig diverse online en offline groepen te vinden voor (oudere) kinderen en volwassenen met vitiligo. Het kan erg waardevol zijn om in contact te komen met andere mensen met vitiligo. Dit kan niet alleen fijn zijn voor informatie, maar ook voor steun en begrip.

Hoe herken je bloedarmoede bij je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.