Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 4 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Je puber steunen bij het afscheid nemen van een vakantieliefde: zo doe je dat!

Je herkent het misschien wel van vroeger: je bent op vakantie en ontmoet daar een leuke jongen of een leuk meisje. Nu jouw kinderen zich in diezelfde leeftijdscategorie bevinden, kan het ze ook zomaar overkomen. Helaas komt aan iedere vakantie een einde, dus hoort afscheid nemen er ook bij. Hoe kun je jouw puber steunen bij het afscheid nemen van een vakantieliefde? Check hieronder wat handige tips.

Jouw kind en zijn of haar vakantieliefde zijn dagen of misschien wel weken onafscheidelijk geweest. Het afscheid nemen zal dan ook niet makkelijk worden.

Afscheid nemen van vakantieliefde

Zo sleep je ze erdoorheen.

Aandenken meenemen

Als jullie ieder jaar naar een andere plek op vakantie gaan, dan zit het er dik in dat jouw zoon of dochter zijn of haar vakantieliefde niet zal terugzien. Het is fijn om jouw kind een aandenken aan zijn liefde mee te laten nemen. Maak een mooie foto van hen of regel een zelfde armbandje of kettinkje voor ze. Zo denken ze nog vaak aan elkaar terug.

Contact houden

Gelukkig kunnen we tegenwoordig makkelijk contact houden. Iedere puber heeft een telefoon, dus nummers kunnen uitgewisseld worden en er kan gesproken worden over WhatsApp. Vertel je kind dat hij of zij contact kan houden en dat het afscheid daardoor minder heftig is.

Realistisch blijven

Blijf realistisch tegen je zoon of dochter. Een vakantieliefde wordt niet voor niets een vakantieliefde genoemd. Een lange afstandsrelatie is waarschijnlijk geen optie en veel gedoe. Ook is in de vakantie alles mooier en leuker dan in het dagelijks leven. Misschien zouden ze elkaar dan veel minder leuk vinden. Blijf dus realistisch tegen je kind en romantiseer de vakantieliefde niet.

Vertel over je eigen vakantieliefde

Ook al denken kinderen misschien dat hun ouders vroeger geen vakantieliefdes hebben gehad, toch hebben veel ouders in hetzelfde schuitje gezeten. Als jijzelf ook een vakantieliefde hebt gehad, dan kun je het hierover met jouw zoon of dochter hebben. Vertel over de vakantieliefde, hoe het ging, wat je zo leuk aan hem of haar vond en vertel ook hoe het eindigde. Op die manier zullen ze zich veel meer begrepen voelen, want jij hebt immers hetzelfde meegemaakt.

Zorg voor afleiding

Afleiding is altijd het beste voor iedereen met liefdesverdriet. Zorg na het weggaan en bij thuiskomst voor afleiding. Ga leuke dingen met je kind doen, praat en lach. Moet jijzelf direct weer aan het werk? Zorg dan dat de beste vriend(in) van je kind op de stoep staat om voor afleiding te zorgen. Wedden dat dit goed helpt? Voor je het weet is je kind dan weer aan zijn of haar eigen leven gewend en zal het verdriet slijten.

5 leuke spellen om te spelen onderweg in de auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.