Laura Saija
Laura Saija Opvoeden 4 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

China wil dat jongeren nog maximaal twee uur per dag op internet zitten

Het kan dat Chinese kinderen onder de achttien jaar binnenkort slechts een beperkt aantal uren per dag online op hun telefoons mogen doorbrengen. Een voorstel hiervoor is ingediend door de Chinese toezichthouder. Het beperken van de schermtijd voor kinderen is in China al geruime tijd gebruikelijk.

Met de implementatie van de nieuwe regels worden online tijdsbeperkingen ingesteld voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Kinderen jonger dan acht jaar mogen dagelijks niet langer dan veertig minuten online zijn.

Schermtijd

Voor kinderen tussen acht en zestien jaar wordt de dagelijkse internettijd beperkt tot een uur. Jongeren van zestien tot achttien jaar mogen twee uur online zijn. Ook willen ze een internetverbod voor minderjarigen tussen 22.00 uur en 6.00 uur.

De toezichthouder verplicht fabrikanten van tablets en smartphones om software in te bouwen die de naleving van de regels mogelijk maakt. Op deze manier kunnen de tijdsbeperkingen voor kinderen worden gehandhaafd.

Tijdlimieten uitschakelen

Ouders krijgen wel de mogelijkheid om de tijdlimieten voor hun kinderen uit te schakelen, zodat ze meer flexibiliteit hebben bij het beheren van de schermtijd van hun kinderen. Op dit moment is het  nog een voorstel van de Chinese toezichthouder en het is onbekend wanneer de regels officieel van kracht zullen worden.

Deze beperkingen zijn bedoeld om Chinese kinderen op een gezondere manier van internet gebruik te laten maken. Daarnaast heeft China het doel om internetverslaving bij minderjarigen te voorkomen.

Dit is niet de eerste keer dat China de online tijd van kinderen beperkt. Sinds 2021 is het al zo dat kinderen in China slechts drie uur per week online mogen gamen. Bovendien is het sinds vorig jaar verboden voor kinderen om na 22.00 uur livestreams te bekijken.

Gedragsproblemen

Uit eerder onderzoek blijkt dat te veel schermtijd leidt tot gedragsproblemen. De onderzoekers verzamelden gegevens uit 87 andere onderzoeken over de hele wereld, waarbij 159.425 kinderen onder de 12 jaar betrokken waren.

Externaliserende problemen zoals hyperactiviteit en agressie stegen met 11 procent naarmate de schermtijd langer werd. Het percentage angst, depressie en andere daarmee samenhangende psychische stoornissen – oftewel de internaliserende gedragsproblemen – stegen met 7 procent.

Schermtijd

Ouders vragen zich vaak af hoeveel schermtijd kinderen per dag zouden moeten krijgen, maar er zijn eigenlijk geen goed onderbouwde algemene regels hiervoor. Toch heeft Stichting Mediaopvoeding een poging gedaan om enige richtlijnen te bieden voor een zekere houvast. Zij geven de volgende indicaties:

  • 2 tot 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, met een maximum van 30 minuten per dag.
  • 4 tot 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, met een maximum van 1 uur per dag.
  • 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten.
  • 8 tot 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag.
  • 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Geen suiker? Weinig schermtijd? 5 voornemens waar ouders zich niet aan houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.