Laura Saija
Laura Saija Nieuws 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Slechte zorg psychiatrische jongeren: ‘Zonder spullen in een kamer met camera opgesloten’

De zorg voor jongeren met zeer complexe psychiatrische problemen is niet goed genoeg. Het gaat om de zogenoemde Zikos-afdelingen (Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie). Op de Zikos-afdelingen zitten jongeren van 12 tot 18 jaar met complexe gedragsproblemen die een acute psychiatrische crisis hebben.

De inspectie bezocht de afdelingen na verontrustende signalen. Eén van de twee Zikos-instellingen heeft daarna besloten tijdelijk geen nieuwe patiënten meer op te nemen.

Extreme isolatie

Ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass, die zich al jaren inzet voor hervormingen in de gesloten jeugdzorg, heeft op eigen initiatief gesproken met vijftig jongeren die op een Zikos-afdeling hebben gezeten. Deze jongeren hebben aangegeven dat ze extreme isolatie hebben ervaren, waarbij ze gemiddeld meer dan twintig uur per dag afgezonderd waren.

Ook werden ze soms hardhandig vastgehouden. Op basis van de bevindingen deed de inspectie een onaangekondigd bezoek en concludeerde dat er ‘onvoldoende kwaliteit van zorg’ is en ‘onvoldoende begeleiding op maat’.

15-jarige Femke

De destijds 15-jarige Femke werd in 2020 opgenomen in een Zikos-afdeling in Zetten. Ze werd opgesloten in een kamer omdat ze zwaar suïcidaal was. In een video van NOS vertelt ze over deze traumatische ervaring. “Je zit in een kamer, vier muren, er zit een camera in je kamer, niets van je eigen spullen. Je moest alles verdienen, kreeg je te horen.”

Elke week kon ze bij het multidisciplinair overleg drie dingen aanvragen die ze wilde aan vrijheden of spullen. Femke vertelt dat dit spullen als gordijnen, de afstandsbediening of een stoel waren, maar dat er ook jongeren waren die hun bril moesten verdienen.

Verstikkend

“Dat is gewoon heel eenzaam, heel verstikkend. Je bent 24/7 alleen, je voelt je al niet goed, wat ga je doen? Je gaat jezelf gek maken. Je hebt het idee dat mensen van buiten je vergeten, je mag geen contact met je vrienden”, vertelt Femke.

Bekijk hier de hele video.

Wat zijn KOPP-kinderen en hoe kun je ze helpen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.