Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 7 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wil jouw puber tot laat in de avond buiten blijven? Houd dit tijdstip aan

Het is goed om je kind in de puberteit wat meer vrijheid te geven. Op die manier leert hij of zij zelfstandig te worden. Wil jouw kind niet alleen in het weekend, maar ook doordeweeks tot laat in de avond buiten blijven, maar heb je geen idee wat goede tijdstippen zijn om aan te houden? Kinderpsycholoog Laura Martínez geeft advies.

In de puberteit wil je kind niets liever dan zijn of haar eigen regels bepalen, maar dit is niet altijd goed. Sterker nog, zo lang je kind bij jou in huis woont heeft hij of zij zich gewoon aan jouw regels te houden. Als ouder wil je je kind een beetje loslaten, maar hoever ga je daarin? Wat zijn bijvoorbeeld normale tijdstippen om doordeweeks en in het weekend thuis te komen?

Tot welk tijdstip buiten blijven?

De ene puber mag van zijn ouders tot 23.00 uur op straat zijn en de ander moet om 20.30 uur binnen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je kind de vrijheid geeft om met vrienden buiten te zijn, maar dat het huiswerk, een baantje en voldoende nachtrust hier niet onder lijden.

Overleg voor het beste resultaat

“Het beste is om met je gezin om tafel te gaan zitten”, zegt kinderpsycholoog Laura Martínes. “Hoor de wensen van je kind aan en vertel hem of haar hoe jij en je  partner hierover denken. Probeer samen tot overeenstemming te komen op welk tijdstip je kind thuis moet zijn. Je kan ook per keer bekijken wat een goede tijd is. Heeft je kind bijvoorbeeld een verjaardag? Dan kun je een later tijdstip afspreken. Het belangrijkste is dat de communicatie goed tussen jullie blijft. Zorg ervoor dat je kind je altijd een berichtje stuurt als hij of zij iets later thuis komt dan is afgesproken. Daarnaast is het ook goed om af te spreken dat het niet de bedoeling is om altijd te laat thuis te komen. Afspraak is afspraak.”

Beste tijdstip pubers doordeweeks naar bed

Ze vervolgt: “Tijdens schooldagen is het belangrijk dat je kind genoeg slaap krijgt. Zeker pubers hebben heel wat rust nodig. Ze kunnen het beste functioneren als ze ongeveer negen uur slapen. Als ze doordeweeks om 7.00 uur moeten opstaan, dan is het het beste dat ze uiterlijk om 22.00 uur in hun bed liggen. Als ze daarvoor nog even willen douchen, wat willen lezen of een toets willen doornemen dan betekent het dat ze om uiterlijk 21.00 uur binnen moeten zijn.”

Beste tijdstip weekenden en vakanties

Wat de beste tijdstippen in de weekenden en vakanties zijn? Martínez: “In de weekenden en vakanties is het vaak een ander verhaal. Pubers kunnen dan langer opblijven, omdat ze niet vroeg hoeven op te staan. Hierbij kun je kijken of je kind al uitgaat of niet. Heeft je kind nog geen leeftijd om uit te gaan, maar wil hij of zij wel naar buiten met vrienden? Dan kan je voorstellen, dat hij of zij uiterlijk 22.00 uur binnen is en dan op de bank nog een film mag kijken.”

Hoe laat is jouw kind geboren? Dit zegt het over z’n toekomst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.