Redactie
Redactie Opvoeden 17 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Handige slaaptips voor je tiener voor een betere nachtrust

‘Een minimum van acht tot negen uur slaap wordt aangeraden voor je tiener’. Voordat je nu keihard in lachen (of huilen) uitbarst, we helpen je op weg met deze slaaptips.

Om het allemaal alvast in perspectief te plaatsen, dit aantal aanbevolen uren geldt voor tijdens de schoolweek, in het weekend kan dat logischerwijs lager uitvallen.

Handige slaaptips zodat je tiener aan een goede nachtrust komt

En dat is weer handig voor zijn of haar gezondheid en schoolprestaties.

Minimaliseer het aantal beeldschermen in de slaapkamer

Wanneer mogelijk, zorg ervoor dat wanneer je tiener gaat slapen, er geen telefoon, iPad of laptop op de kamer is. Het oplichtende scherm van zijn iPad kan zijn slaap onderbreken. Een telefoon op het nachtkastje leidt sowieso af: de kans dat je tiener veel langer opblijft om nog even op social media te scrollen of via whatsapp met zijn vrienden te appen, is zeer groot.

Geen schermtijd net voor het slapen gaan

Moedig je tiener aan om minstens dertig minuten voordat hij naar bed gaat, alles wat een scherm heeft opzij te leggen. Telefoon, computer of televisie: alles met een scherm net voor het slapengaan kan het in slaap vallen lastiger maken.

Sporten zorgt voor een betere nachtrust

Niet verrassend, maar wel een feit: regelmatig sporten zorgt voor een betere nachtrust. Tieners zouden moeten proberen om elke dag minstens een uur te sporten, bijvoorbeeld, fietsen of rennen. Vooral buiten sporten werkt bevorderlijk voor een gezond slaappatroon.

Minimaliseer de cafeïne

Probeer ervoor te zorgen dat je kind minder cafeïne drinkt en dan vooral vier uur voordat hij naar bed gaat. Denk bij cafeïne-houdende drankjes aan bijvoorbeeld cola, thee en koffie (en natuurlijk energiedrankjes als Red Bull). Te veel cafeïne bemoeilijkt het in slaap komen en vermindert ook de hoeveelheid ‘diepe slaap’, dat je tiener juist nodig heeft.

Snack niet te veel voor het slapengaan

Veel eten net voor het slapengaan, kan zorgen voor een te volle maag en dat kan weer resulteren in een onrustige, oncomfortabele nacht. Hetzelfde geldt trouwens voor te weinig eten, slapengaan met een lege maag werkt ook niet positief voor een goede nachtrust.

Zorg voor een goede slaaproutine

Moedig je tiener aan om een vast patroon aan te houden als het aankomt op het naar bed gaan. Als hij elke avond, een uur voordat hij gaat slapen, alles in dezelfde volgorde doet, raakt zijn lichaam en geest hieraan gewend. Dit zorgt ervoor dat hij makkelijker in slaap komt.

4x slaaptips voor een goede slaaproutine

  1. Zorg voor een prettige slaapomgeving, het liefst een kamer die donker, koel en stil is. Dikke gordijnen die zonlicht tegen houden (zeker in de zomer), kan bijvoorbeeld al schelen.
  2. Praat met je tiener over dingen waar hij mee zit of schoolwerk waar hij zich zorgen over maakt. Het lucht sowieso op en met een ‘leeg hoofd’ slaapt iedereen beter, dus ook je kind.
  3. Mocht je kind liever niet al zijn issues met zijn ouders bespreken, raad hem dan aan om het op te schrijven, of een to do list te maken als hij het gevoel heeft dat hij veel op zijn bord heeft. De kans is dan kleiner dat hij ’s nachts wakker ligt van de stress.
  4. Probeer lang uitslapen in het weekend te voorkomen. Natuurlijk hoeft je tiener niet de wekker om zeven uur te zetten, maar extreem lang uitslapen in het weekend ontregelt de lichaamsklok. De kans is dan groot dat hij dan op de maandag ochtend wakker wordt met een ‘weekend jetlag’.

Meer lezen over je tiener?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

nhs.uk

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.