Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Mentale gezondheid 16 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je doen als je puber niet meer naar school wil?

Het ene kind gaat erg blij en gemotiveerd naar school, het andere totaal niet. Niet iedere puber heeft het naar zijn zin op school. Wat kun je doen als je puber het liefst niet meer naar school wil of inmiddels zelfs niet meer naar school gaat? In dit artikel leggen we uit wat je in zo’n geval kan doen.

In de puberteit wil je kind het liefst zijn of haar eigen regels bepalen, ook wat betreft school. Zo kan het opeens zonder duidelijke reden niet meer naar school willen. Maar er kan wél degelijk iets aan de hand zijn waarom het niet meer wil.

Waarom wil je puber niet naar school?

Heb je thuis een puber die niet meer naar school wil en het liefst 24/7 thuis is? Probeer dan de volgende dingen te doen.

Verplaats je in je kind

Het is erg moeilijk als je kind niet meer naar school wil, zeker als jij als ouder dat wel wil. Toch is het goed om in deze situatie niet boos te worden. Veel beter is het om je te verplaatsen in je kind. Wilde jij als puber wel altijd naar school of had jij ook fases dat je liever thuis bleef, omdat je even geen motivatie had?

Praat over de situatie

Belangrijk is om erachter te komen waarom je puber niet naar school wil. Is het omdat hij of zij gewoon geen zin heeft in school of school niet leuk vindt? Of wordt je kind misschien door klasgenoten gepest? Vaak zit er meer achter dan je denkt. Probeer hierachter te komen en praat met je kind over de situatie.

Samen erop uit

Wil je puber er niet over praten? Probeer dan te werken aan jullie vertrouwensband. Ga er samen op uit. Ga naar het strand of bos om lekker uit te waaien, bak cupcakes, ga mee naar zijn of haar sport of ga lekker de stad in om ergens koffie te drinken. Door samen leuke dingen te doen versterk je jullie band en daardoor gaat hij of zij misschien wel meer loslaten over de situatie. Ook wordt je kind, wanneer jullie er samen op uitgaan, minder gedwongen tot een gesprek. Misschien gaat het praten dan makkelijker.

Probeer je kind te motiveren

Als je kind niet gepest wordt of als er niet iets anders aan de hand is, maar gewoon motivatie ontbreekt, dan is het belangrijk om je kind te gaan motiveren. Een puber gaat niet iets doen omdat het van iemand anders moet. Hij of zij moet het zelf willen. Help je kind bij het stellen van doelen en hang daar een beloning aan als een bepaald doel behaald is. Ook kan het helpen om samen te kijken wat er per week voor school gedaan moet worden. Soms is het gewoon allemaal teveel en heeft je kind daardoor geen overzicht meer, waardoor het er geen zin meer in heeft.

Overleg met school

Wanneer je kind niet naar school wil, dan is het goed om contact op te nemen met de school en daarnaast ook in contact te blijven. Praat samen met de mentor en je kind over de ontstane situatie. Het is goed om te kijken hoe die kan verbeteren, waardoor je kind wel weer naar school wil.

6x positieve manieren om je kind te motiveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.