Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mentale gezondheid 1 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Marja: ‘Bij het vriendje van mijn zoontje (8) thuis zijn geen regels’

Ieder gezin kent zijn eigen regels, en iedere ouder voedt zijn kinderen net wat anders op. En dat is prima. Maar soms kom je mensen tegen die hun kinderen zo anders opvoeden, dat het je irriteert. Dat kan lastig zijn, zeker als je kind vaak bij hun over de vloer komt. Zo weet ook Marja (37).

Bij het vriendje van mijn zoontje thuis zijn geen regels

‘Mijn zoontje Dex is acht jaar. Al sinds groep 1 heeft hij een beste vriendje, Jack. Jack is een leuk jochie. Als ze samen spelen hebben ze de grootste lol en ze hebben ook nooit ruzie. Een leuke vriend dus en ik ben erg blij dat hij die heeft gevonden.

Zelf ben ik huismoeder en ik en mijn man hebben naast Dex nog twee dochters. Ik ben dus altijd thuis en richt me volledig op de zorg voor onze kinderen. Thuis hebben wij regels, niet heel veel, maar we hebben ze wel. Zo mogen ze pas om half vijf op een beeldscherm en hebben we een duidelijk gebied rondom ons huis afgesproken waar ze mogen spelen. Daarnast eten we altijd aan tafel en doen we onze schoenen binnen uit. Ook mag Dex geen gewelddadige games spelen zoals bijvoorbeeld Fortnite.

Compleet anders

Jack zijn ouders zijn compleet anders, Jack heeft nog een oudere broer van twaalf. Vaak zijn de jongens alleen thuis omdat hun ouders beide fulltime werken. Op woensdag werkt Jacks moeder wel thuis omdat Jack dan om kwart over twaalf al uit is. Maar ze zit dan meestal boven en heeft weinig oog voor de kinderen.

Nu oordeel ik niet graag over andere ouders, Jacks ouders zijn aardige mensen en ik geloof dat ze zielsveel van hun kinderen houden. Maar eerlijk, echt veel aan opvoeding doen ze niet. Bij Jack thuis zijn er dan ook geen regels. Als Jack uit school komt is vaak alleen zijn broer thuis. Jack mag dus zelf vaak snoep, koek of chips pakken en gaat direct achter de televisie of zijn iPad zitten. Ook speelt hij samen met zijn oudere broer veel games. Zoals Fortnite en zelfs GTA.

Anonieme moeder: ‘Het wordt makkelijker als ze ouder worden, zeiden ze. Ze logen.’

Het is saai

Toen ze jonger waren speelde Jack en Dex vaak bij ons thuis. Dat was altijd gezellig en ze vermaakten zich altijd. Maar nu ze ouder worden en het liefst de hele dag gamen en kattenkwaad uithalen willen ze liever bij Jack thuis spelen. ‘Bij ons thuis is het saai.’  zegt Dex dan.

Laatst hoorde ik dat Jacks broer had gevraagd of Jack en Dex even naar de supermarkt wilde gaan voor brood. Die supermarkt is tien minuten lopen en je moet twee keer een drukke weg oversteken. Iets dat Dex niet van mij zou mogen. Omdat Jack helemaal geen regels heeft thuis vindt Dex het bij ons thuis nu enorm streng en daar klaagt hij ook steen en been over. Ik wil vasthouden aan onze eigen regels, maar ben ook bang dat ik hem daarmee de deur uit jaag.

Wat nu?

Ik vind het dus allemaal heel lastig, en ik weet me met de situatie niet goed raad. Liever wil ik niet dat hij bij Jack speelt. Maar dat vind ik dan ook weer zielig voor hem. Daarom hebben we nu de afspraak dat ze om en om bij ons thuis en bij hem thuis spelen. Voorlopig werkt dat, maar ik vrees voor het moment dat ze ouder worden en gaan puberen. Pubers zonder toezicht lijkt me geen fijn idee…’

Anonieme moeder: ik ben bang dat mijn zoontje crimineel wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.