Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 31 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

4x boeken die je je kind kunt geven ter voorbereiding van seksuele voorlichting

Seksuele voorlichting is binnen de opvoeding erg belangrijk. Wil je jouw kind binnenkort meer informatie geven over dit onderwerp en wil je daarom ter voorbereiding van de seksuele voorlichting je kind alvast een boek laten lezen? Hieronder hebben we wat leuke ideeën voor je klaarstaan.

Tijdens seksuele opvoeding komen de verschillen tussen jongens en meisjes, lichamelijke autonomie, zwangerschap en geboorte aan bod. Veel mensen denken dat seksuele voorlichting pas begint als kinderen er interesse in beginnen te tonen of als ze het er op school over gaan hebben, maar je kunt er ook al mee beginnen als je kinderen wat jonger zijn.

Vanaf wanneer beginnen?

Als je kind negen of tien is, wordt hij nieuwsgierig. Ze vragen waar baby’s vandaan komen, je krijgt vragen over ongesteldheid of lichamelijke veranderingen. Grijp die gelegenheid aan om deze onderwerpen te bespreken. Je kind zal misschien onzeker zijn en vragen hebben, dus het is belangrijk dat hij of zij weet dat ze met vragen bij je terecht kunnen.

Boeken ter voorbereiding van seksuele voorlichting

Een boek kan helpen met de start van seksuele voorlichting. Hieronder geven we vier titels die niet alleen leuk zijn om te lezen, maar ook veel uitleggen.

1. Maar HOE dan?!

Dit boek helpt je antwoord te geven op veel kindervragen. Er komen onderwerpen aan bod als de lichamelijk verschillen tussen jongens en meisjes, verliefdheid, diversiteit, vrijen, zwangerschap en verschillende familiesamenstellingen. Het boek staat daarnaast vol met doordenkvragen, interactieve tips en geinige weetjes. Dit boek is geschreven door gynaecoloog Karin Middelburg en coach Philippine van der Goes die ook allebei moeder zijn.

2. Seksuele voorlichting in vraag en antwoord

Dit boek is speciaal geschreven voor kinderen tussen de tien en twaalf jaar. Het geeft je kind uitleg over de puberteit, seksualiteit, relaties, voorplanting en geboorte. Alles wordt helder en zonder omwegen uitgelegd. De vele tekeningen maken de uitleg compleet. Dit boek is niet alleen voor kinderen bedoeld. Ouders kunnen het ook lezen en het gebruiken als aanzet en ondersteuning bij seksuele voorlichting.

3. For Girls Only! – Alles wat meisjes willen weten

Meisjes tussen de tien en dertien jaar hebben het niet altijd even makkelijk. Je dochter heeft misschien veel vragen, maar durft ze (nog) niet te stellen. In dit boek kan ze alles lezen over de puberteit, lichaamsverandering, vriendschap, menstruatie, verliefd zijn en nog veel meer. Dit boek staat vol tips, weetjes en goede adviezen.

4. Dokter Corrie geeft antwoord

Dit boek geeft je kind op een grappige manier advies. Dokter Corrie legt in dit boek uit hoe alles werkt en geeft advies over het aangeven van grenzen. Daarnaast legt ze uit dat geen enkel lichaam raar is en maakt ze kinderen bewust over het onderwerp sexting. Het boek zit vol verrassende en grappige details: van een blootmemory tot een pop-up vagina.

Gaat je kind binnenkort naar de basisschool? 5 x boeken ter voorbereiding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.