Laura Saija
Laura Saija Pubergedrag 30 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Leven met een tienerdochter: 5 tips

Veel ouders claimen dat de pubertijd de zwaarste periode is van het ouderschap. De slapeloze nachten komen terug. Dit keer niet omdat de kinderen ’s nachts wakker worden, maar omdat je zelf wakker ligt van het piekeren.

De discussies met je tienerdochter kunnen hoog oplopen als zij in de pubertijd zit. Je kunt je hierin mee laten slepen of de boel gewoon de boel laten.

Leven met een tienerdochter

Of je nou een heftige puber hebt of niet, deze tips zijn voor iedereen toepasbaar.

1. Wees de volwassene

Is je dochter onredelijk aan het schreeuwen tijdens een discussie? Wees dan de volwassene en geef het goede voorbeeld. Laat zien hoe je op een normale manier een gesprek voert en laat je niet verleiden om onredelijk te reageren.

2. Geen ondervraging tijdens het eten

Het avondeten is vaak het enige moment dat je het gezin bij elkaar hebt en tijd hebt om met elkaar te praten. Het is dan ook verleidelijk om allemaal vragen te stellen aan je tienerdochter. Heeft ze haar toets al ingehaald? Is het trainingsrooster van haar sportclub al bekend? Het is lastig, maar laat praktische zaken even zitten tijdens het diner en maak ruimte voor leuke, positieve gesprekken.

3. Wees open over seks

Maak van seks geen ongemakkelijk onderwerp. Het is de normaalste zaak van de wereld en jij als ouder kunt daar een verschil in maken. Vind je het zelf ongemakkelijk om over seks te praten, dan gaat jouw dochter moeilijker het gesprek met je aan. Terwijl ze daar misschien wel behoefte aan heeft.

4. Schrik niet van kledingkeuze

Als je dochter een minirok draagt, betekent dat niet meteen dat ze seksueel actief is of sexy wil zijn. Minirokken zijn momenteel een trend die jouw dochter ook opgepikt heeft. Gooit je dochter het over een andere boeg en draagt ze alleen maar zwarte wijde kleding en zware eyeliner? Dit betekent niet meteen dat ze een goth en depressief is.

5. Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag

Ben je zelf uit de slof geschoten door bijvoorbeeld tegen haar te schreeuwen? Erken dan je gedrag en bied je excuses aan. Natuurlijk is het voor ouders zelf ook lastig met pubers in huis en is het helemaal oké dat je je ook eens laat gaan. Neem alleen wel verantwoordelijkheid voor je gedrag.

7 manieren om je puber te motiveren voor school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.