Agressief gedrag bij pubers: wat kun je als ouders doen?
In de puberteit kan het gedrag van jongeren veranderen. Dit is helemaal niet gek, want er gebeurt dan hormonaal gezien veel in hun lichaam. Daarnaast zijn ze in die periode ook bezig om zichzelf te vormen. Ze weten nog niet wie ze zijn en hoe ze met bepaalde dingen om moeten gaan. Het kan zijn dat je puber in deze periode agressief gedrag gaat vertonen. Wat kun je als ouders hieraan doen?
Denk eens terug aan vroeger, toen jijzelf in de puberteit zat. Je wilde er toen ook vast graag achterkomen wie je was. Ook zat je waarschijnlijk geregeld met jezelf in de knoop, net zoals je kind nu. Het is normaal gedrag dat past bij de puberteit. Het zal je kind uiteindelijk vormen tot een volwassen man of vrouw, die weet wat hij of zij wil. Helaas zal dit proces af en toe gepaard gaan met ongewenst gedrag zoals woede-aanvallen of zelfs agressie.
Wat kun je als ouders doen bij agressief gedrag?
- Sla of schreeuw niet terug
Als je zoon of dochter boos of zelfs agressief is en jou bijvoorbeeld slaat of schopt, dan is het belangrijk om hierop niet met hetzelfde gedrag te reageren. Daarnaast is terugschreeuwen ook niet de oplossing. Veel beter is het om je kind even weg te sturen, of zelf weg te gaan, zodat er ruimte ontstaat om de situatie te laten afkoelen. - Stel duidelijke grenzen
Als de situatie is afgekoeld, dan is het belangrijk om goed uit te leggen dat je dit gedrag niet binnen jouw huis en gezin accepteert. Stel dus duidelijke grenzen. Op die manier weet je kind hoe het de volgende keer anders kan reageren. - Uitleg en begrip tonen
Het is goed om met je kind over de gebeurtenis te praten. Waarom werd je kind op dat moment zo agressief, wat voelde hij of zij hierbij? Zo begrijp je de woedeuitbarsting beter en kunnen escalaties in de toekomst worden voorkomen.
Sporten tegen agressief gedrag
Als je merkt dat je kind geregeld agressief gedrag vertoont en praten niet goed helpt, dan is het goed dat je kind zijn of haar hoofd leeg kan maken door te sporten. Sporten helpt bij het aanmaken van gelukshormonen en dit is precies wat jouw puber nodig heeft. Verder beïnvloed sporten gedrag op een positieve manier. Teamsporten zoals voetballen en volleyballen maar ook vechtsporten, tennissen of hardlopen zullen je kind beslist goed doen. Motiveer dus je kind, zeker in de puberteit, om te sporten.
Zoek hulp
Merk je dat het agressieve gedrag van je kind jullie leven op een negatieve manier beïnvloedt? Dan is het belangrijk om hulp in te schakelen. Neem daarvoor eerst contact op met de huisarts. De huisarts kan je dan in contact brengen met een kinderpsycholoog in de buurt, die gespecialiseerd is in agressieproblemen bij pubers.