Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Hobby en sport 12 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Van karate tot aikido: dit zijn leukste vecht- en zelfverdedigingssporten voor je kind 

Veel jonge kinderen kiezen voor voetbal, dansen, hockey of volleybal. Maar waarom gaat je kind niet op een stoere en uitdagende vecht- en zelfverdedigingssport? Zo’n sport zorgt niet alleen voor kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en evenwicht. Je kind leert er ook alles over zelfdiscipline én leert respectvol met de tegenstander om te gaan.

En niet te vergeten: je kind krijgt er ook veel zelfvertrouwen door.

Leuke vecht- en zelfverdedigingssporten

Hieronder kun je informatie vinden over de volgende vijf vecht- en zelfverdedigingssporten: karate, judo, jiujitsu, aikido en kickboksen.

Zelfverdedigingssport karate

De sport karate is een zelfverdedigingssport uit Japan. Bij karate leert je kind basistechnieken als trappen en stoten. De focus wordt daarbij gelegd op de ademhaling. Bij karate leert je kind balans en stabiliteit te houden bij een trap. Kinderen met weinig zelfvertrouwen kunnen door karate meer zelfvertrouwen krijgen. In het dagelijks leven zal dat zeker in hun voordeel kunnen werken.

Respect voor tegenstander bij judo

Judo is ook een Japanse zelfverdedigingssport. Bij deze sport leer je je tegenstander te overmeesteren zonder hem te blesseren. Bij judo leer je om respect te hebben voor je tegenstander en om te gaan met winst en verlies. Daarnaast leer je om je kracht goed te gebruiken en leer je alles over balans. Daarnaast kun je met judo je uithoudingsvermogen verbeteren.

Vechten en verdedigen bij jiujitsu

Jiujitsu is een Japanse vechtsport. Bij jiujitsu leert je kind vechten en zich te verdedigen tegen tegenstanders. Bij deze sport leer je om gebruik te maken van de zwakke en kwetsbare plekken van de aanvaller. Op deze manier kan een tegenstander binnen enkele seconden uitgeschakeld worden. Bij jiujitsu komen er onder meer val- en werptechnieken, houdgrepen en armklemmen aan bod. Door deze sport krijgt het zelfvertrouwen van je kind zeker een boost.

Japanse krijgskunst aikido

De sport aikido is een Japanse verdedigingskunst, een Japanse krijgskunst. Bij deze verdedigingssport ontwikkelt je kind zich op mentaal, fysiek en spiritueel vlak. De basis voor aikido ligt bij de technieken van de samoerai, de Japanse krijgers. Deze dodelijke en schadelijke technieken werden getransformeerd naar een zelfverdedigingssport waarbij je jezelf geen schade laat toebrengen, maar ook de ander geen schade toebrengt. Alles draait om het respect hebben voor de tegenstander.

Leer vechttechnieken bij kickboksen

Op zoek naar een iets hardere vechtsport voor je kind? Dan is kickboksen een goede optie. Deze sport is via Thailand en Japan in Amerika terechtgekomen. In Amerika is deze vechtsport immens populair geworden bij jong en oud. Bij kickboksen worden er vechttechnieken gebruikt die ook voorkomen bij boksen, taekwondo en karate. Bij deze vechtsport mag je je vuisten, knieën en benen gebruiken. Binnen het kickboksen staat uithoudingsvermogen, kracht en evenwicht centraal.

Ben je toch op zoek naar een andere sport voor je kind? Hier hebben we nog meer inspiratie voor leuke sporten

7x dit kunnen we leren van de Japanse opvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.