Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Eropuit 12 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Zoeken je kinderen op vakantie vaker de grens op? Dit is de reden daarvan

Je hebt de hele vakantie uitgestippeld en kan niet wachten om je kinderen een ander land te laten zien. En dan volgt teleurstelling na teleurstelling, want: je kinderen zoeken je grens steeds vaker op, ze doen vervelend, luisteren niet en vinden alles wat je hebt uitgezocht maar saai. Met als resultaat: iedereen boos, geïrriteerd en teleurgesteld.

Met kinderen op vakantie gaan is vaak gewoon keihard werken. Net als thuis, maar dan net even anders. Je zit 24/7 op elkaars lip en dat voor twee of misschien wel drie weken lang. Je kinderen voelen dan ruimte en zoeken grenzen vaker op. Gelukkig is dat heel normaal, het is alleen aan jou hoe je hiermee omgaat.

Waarom zoeken kinderen op vakantie vaker de grens op?

Ten eerste heb je natuurlijk de reis naar je vakantiebestemming wat al kan zorgen voor vermoeidheid bij je kind. Dan is er misschien een ander land, een ander klimaat en een ander bedje om in te slapen. Bovendien zijn kinderen zijn gewend aan een bepaalde structuur, een routine in hun dagelijks leven. In de vakantie valt die routine vaak compleet weg. Een kind weet dan niet meer waar het aan toe is, omdat de voorspelbaarheid weg is. Kinderen voelen dit haarfijn aan en merken dat er ruimte ontstaat. En juist dat zorgt ervoor dat kinderen prikkelbaar worden, sneller overstuur raken, gaan onderhandelen én vaker de grens op gaan zoeken.

Met kinderen op vakantie: zo blijft de sfeer relaxed

Uit eigen ervaring heb ik deze zomer gemerkt dat het best heel pittig is om met drie kinderen op vakantie te zijn. Vooral als je verwachtingen hoog liggen. Een leermomentje dus. Met een paar handige tips houd jij (wel) de sfeer relaxed als je met kinderen op vakantie gaat.

Dagroutine

Behoud een bepaalde routine voor zover dat kan of maak in de ochtend duidelijk wat jullie die dag gaan doen. Voorspelbaarheid geeft je kind rust. Plan ook niet (meteen) te veel uitjes in. Doe bijvoorbeeld in de ochtend en aan het einde van de dag of in de avond iets. Dan kan de middag een rustmoment zijn voor iedereen.

Laten wennen

Sommige kinderen zullen even moeten wennen aan het nieuwe ritme, de omgeving en misschien de warmte. Neem daarom even de tijd daarvoor. Iets vertrouwds meenemen van huis (denk aan een knuffel, dekentje, lievelingsboek) helpt vaak ook.

Verwachtingen laag

Houd je eigen verwachtingen laag, of liever nog: heb geen verwachtingen van jullie komende vakantie. Dan valt alles mee. Soms hebben de kinderen ergens geen zin in en jij wel, of andersom. Als je dat kan accepteren, scheelt dat een hoop teleurstellingen van beide kanten.

Reminder: kinderen leven in het moment

Een kind houdt geen rekening met een leuk uitje of gezellig doen tijdens het eten: het leeft in het moment. Laat emoties dan ook toe en verwacht geen dankbaarheid of een blij kind, omdat jij dat wil. Als je hier af en toe aan denkt dan beleef je de vakantie zelf ook een stuk relaxter.

Zo stel je liefdevol grenzen, zonder te straffen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.