Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Wie is Rena Kawasaki, de tiener die de Internationale Kindervredesprijs won?

De zeventienjarige Rena Kawasaki uit Japan heeft de Internationale Kindervredesprijs 2022 gewonnen. Dit is de belangrijkste jeugdprijs ter wereld en wordt ieder jaar uitgereikt door een Nobelprijswinnaar. Dit jaar werd de prijs uitgereikt in Den Haag. Maar wie is Rena Kawasaki eigenlijk? En wat heeft ze gedaan om deze prijs te verdienen?

De reden dat de 17-jarige Rena Kawasaki deze prijs won, was voor haar inzet voor kinderparticipatie. Zo zorgde ze er onder meer voor dat dat de stem van jongeren in haar thuisland Japan wordt gehoord. Dit voor het belang van toekomstige generaties.

De stem van jongeren laten horen

Rena zorgde ervoor dat kinderen meer werden betrokken bij de politiek, het milieu en de samenleving in Japan en in de rest van de wereld. Rena werkte samen met de Japanse regering om de stem van jongeren te laten horen in regeringsactiviteiten. Dit deed ze door ze directe toegang tot politieke vertegenwoordigers te bieden.

Door haar inzet kwam een uitnodiging van de regering om mee te helpen aan het grote Tokyo Bay Environmental Social Governance infrastructuurproject. Dat project richt zich op het creëren van een duurzame stad voor de komende 50 tot 100 jaar. Daarin worden natuur en gemak gecombineerd voor de 37 miljoen inwoners van de regio. Daarnaast kreeg ze ook een uitnodiging om deel te nemen aan het ‘Niihama-project’. Voor het project creëerde ze een QR-code waarmee jongeren kunnen meebeslissen in overheidsbesluiten.

Veranderingen teweegbrengen

Dit opkomen voor kinderrechten zat er al vroeg in bij Rena. Toen ze acht jaar oud was, hoorde ze dat er over de hele wereld kinderen zijn die geen toegang hebben tot onderwijs vanwege de politieke situatie in hun land. Rena wilde dit veranderen. Ze nam deel aan verschillende vrijwilligersprojecten om echte veranderingen in andere landen teweeg te brengen. Maar ze besefte al snel dat jongeren in Japan ook met soortgelijke problemen te maken hebben. Kinderen en jongeren in Japan worden nauwelijks gezien en gehoord en kunnen niet zichzelf zijn.

Op veertienjarige leeftijd richtte Rena ‘Earth Guardians Japan’ op; een organisatie die kinderen de kans biedt om niet alleen aandacht te vragen voor verandering, maar ook de nodige actie te ondernemen. Een van de manieren om dit te bereiken was door scholen en lokale politieke vertegenwoordigers met elkaar in contact te brengen. Daarnaast werd een klein online platform genaamd ‘polichat’ gebruikt om jongeren te helpen hun politieke vertegenwoordigers rechtstreeks te bereiken. Polichat moedigt jonge Japanse kinderen aan meer betrokken te raken bij de politiek en de beslissingen die hun toekomst beïnvloeden.

Verbeteren van milieu

De organisatie van Rena richt zich ook op het verbeteren van het milieu, met projecten zoals het uitvoeren van rivierreiniging in de plaatselijke rivier bij Juso in de stad Osaka. Met een beurs voor het financieren van jongerenprojecten biedt zij een geweldige kans voor gepassioneerde studentondernemers om investeringen in duurzaamheidsprojecten te realiseren. Als resultaat van Rena’s werk is haar organisatie een van weinige jongerenorganisaties die officieel samenwerken met het Japanse ministerie van Milieu om de stem van jongeren te betrekken bij overheidsoperaties.

Rena Kawasaki

https://www.jmouders.nl/milieubewuste-kinderen-opvoeden-adv/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.