Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 29 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Renate (32): ‘Mijn man denkt dat ik veel meer uur per week werk dan ik daadwerkelijk doe’

Kinderen, een druk huishouden en daarbij ook nog 36 uur werken. Het is veel en niet altijd haalbaar. Renate dacht daar precies hetzelfde over. Op het moment dat ze een nieuwe functie aangeboden kreeg die meer betaalde, besloot ze om minder te gaan werken. Ze besloot haar man niets te vertellen. Hij denkt dan ook dat ze veel meer uur per week werkt. “Ik heb nu twee hele dagen voor mezelf, heerlijk!”

“Ik vond het altijd fijn om 40 uur te werken. Mijn werk is uitdagend, geeft me energie en ik heb leuke collega’s. We zijn echt een sterk team. Drie jaar geleden raakte ik zwanger van mijn eerste kind. Vier maanden na de bevalling bleek ik weer zwanger te zijn. Ik vond het vrij heftig met een baby en een tweede zwangerschap, dus besloot ik om vier uur in te leveren.

Nieuwe functie

Nadat mijn tweede zwangerschapsverlof was beëindigd, nam mijn leidinggevende ontslag. Het bedrijf waar ik werk kon in de weken daarna niemand vinden die haar taken over kon nemen. Toen ik werd gevraagd om deel te nemen aan een meeting, had ik al een vermoeden wat er zou gaan gebeuren. Tijdens die meeting werd gevraagd of ik haar functie over wilde nemen. Ook al leek het mij lastig om dit werk te combineren met twee kleine kinderen, ik besloot er toch over na te denken.

Minder uur werken

Een week later vroeg ik een nieuwe meeting aan en vertelde ik dat ik het best een kans wilde geven, maar dat ik 36 uur werken te veel vond. Ik wilde eigenlijk drie dagen gaan werken. Mijn vorige leidinggevende werkte ‘maar’ 28 uur, dus 24 uur kon vast ook. Ik besloot om te onderhandelen over het aantal uren en over mijn salaris. Ik wilde in mijn nieuwe functie 24 uur werken en mijn salaris dat ik met 36 uur werken had behouden. Ook wilde ik dat iemand mij zou kunnen helpen met taken als ik zelf niet op mijn werk zou zijn. Ze moesten er even over nadenken, maar ze wisten dat ze eigenlijk geen keus hadden.

Denigrerende uitspraken

Mijn man sprak altijd denigrerend over vrouwen die parttime werkten. Soms noemde hij ze zelfs lui. Ik vond, en vind, zulke uitspraken erg kwetsend, want ik weet hoe druk het is met twee kleine kinderen, een drukke baan en een huishouden. Hij komt thuis uit zijn werk als de kinderen in bed liggen. Hij hoeft alleen maar zijn eten op te warmen en ligt daarna languit op de bank te chillen, terwijl ik nog bezig ben met de was en het strijkwerk.

Man niet ingelicht

Ik besloot mijn man niets te zeggen over het feit dat ik minder ging werken. Hij denkt dan ook dat ik veel meer uur per week werk. Ook heb ik niets gezegd over mijn nieuwe functie. Ik zei wel dat ik wat andere werkzaamheden erbij kreeg, maar verder niets. Ik doe nu alsof ik nog steeds 36 uur werk. Al 8 maanden lang hou ik mijn geheim vol en stiekem vind ik het wel grappig. Ik heb nu twee hele dagen voor mezelf, heerlijk! Op die dagen breng ik de kinderen een dag naar het kinderdagverblijf of een dag naar mijn schoonouders. En ik? Ik rommel dan lekker in huis, neem een massage, lees in alle rust een boek op de bank of ga lekker lunchen met een vriendin. Ik kan mijn ‘geheimpje’ op deze manier nog wel even volhouden!”

10x signalen dat de combinatie werk en ouderschap je teveel wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.