Sophie Nortier
Sophie Nortier Eten en Voeding 8 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Rijstwafels en andere rijstproducten giftig voor kinderen?

Geef jij je kind regelmatig een rijstwafel te eten? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit geen goed idee is. Zeker niet als je kind jonger is dan zes jaar. En dat geldt ook voor andere rijstproducten. De reden? Ze kunnen hoge concentraties van het schadelijke stofje arsenicum bevatten.

Een tijdje terug waren er regelmatig berichten in het nieuws waarin werd vermeld dat rijstwafels niet goed of zelfs giftig zijn voor kinderen. De waarschuwingen zijn gebaseerd op buitenlandse onderzoeken waaruit blijkt dat rijstwafels en ook andere rijstproducten behoorlijk wat arseen bevatten, een stof die kankerverwekkend kan zijn.

Autoriteiten

Het is al langer bekend dat rijstproducten arseen bevatten. Dit geldt niet alleen voor rijstwafels maar ook gewone rijst, rijstmelk, rijstebloem en rijststroop en rijstpap. Rijstwafels bevatten van al deze producten het meeste arseen.

Een Duits gezondheidsinstituut (FfR) adviseert daarom om de kinderen tot zes jaar maar heel af en toe een rijstwafel te geven en ook niet te vaak andere rijstproducten te geven. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en het Nederlandse Voedingscentrum adviseren alleen om dit niet dagelijks te doen.

Wat is arseen?

Arsenicum (arseen) is een stofje dat van nature aanwezig is in sommige gesteenten en zich via het grondwater verspreidt in de bodem. Zo komt het vervolgens weer terecht in ons voedsel. In grotere hoeveelheden kan het eten van producten met arseen leiden tot acute vergiftiging.

De eerste symptomen hiervan zijn onder andere buikkrampen of diarree. Het langdurig gebruik van kleine hoeveelheden kan zenuwen en bloedvaten beschadigen. Ook is er een verhoogd risico op kanker.

Andere voedingsproducten met arsenicum

Arseen komt in veel voedingsproducten voor; ook in tarwe, haver en mais bijvoorbeeld. Rijst bevat echter veel meer arsenicum dan andere gewassen.

Rijst neemt van nature namelijk gemakkelijk arsenicum op en houdt dit vast waardoor het zich concentreert. Of je nou biologisch geproduceerde producten of conventioneel geproduceerde producten gebruikt, maakt geen verschil.

Deze voedingsproducten bevatten ook meer arseen dan gemiddeld:

  • Appel-, peren- en druivensap. Deze fruitsoorten hebben door de in het verleden gebruikte pesticiden een matig verhoogde concentratie. Dee wordt tijdens de productie bovendien extra geconcentreerd
  • Paddenstoelen
  • Algen (bijvoorbeeld zeewier)
  • Sommige zeevruchten en vissen bevatten ook hoge concentraties arsenicum, maar het stofje is vanwege de vorm in deze producten vaak minder schadelijk

Voedingscoach

Voedingscoach Suzanne Vrij geeft ouders het volgende advies. “Je kunt je kind best, zeker als hij wat ouder is, af en toe een rijstwafel geven, maar doe dit met mate. Kies voor jonge kinderen liever voor een maiswafeltje en geef grotere kinderen liever regelmatig fruit of rauwkost als tussendoortje.”

De eventuele aanwezigheid van arseen is niet de enige reden voor dit advies; “Rijstwafels bevatten weinig calorieën, maar ook weinig goede voedingsstoffen. Kies daarom liever voor een gezonder en voedzamer alternatief als tussendoortje.”

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.