Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 9 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Tips om je tiener nooit te laten beginnen met roken (of zo snel mogelijk te laten stoppen)

De overheid en vele instanties doen er tegenwoordig gelukkig alles aan om een rookvrije generatie te creëren. Pakjes peuken worden steeds duurder en de vieze plaatjes van enge aandoeningen op deze pakjes hebben een afschrikwekkend effect. Toch blijft het voor sommige jongeren verleidelijk om een eerste sigaret aan te steken waarna er soms nog velen volgen. Help, hoe voorkom je dat je puber gaat roken?!

Aan jou als ouder grotendeels de taak om ervoor te zorgen dat jouw kinderen niet gaan roken.

Voorkomen dat je tiener gaat roken

Help jij ook mee een rookvrije generatie te creëren? Dat begint bij je eigen kids én natuurlijk jezelf. Hoe je dat doet lees je hier.

Vertel over de gevaren

Het is allemaal niet voor niks dat de nieuwe generatie, en zelfs al de generatie daarvoor, sterk wordt afgeraden om te roken. Roken is namelijk ontzettend gevaarlijk voor je gezondheid. Het veroorzaakt aandoeningen als hart- en vaatziekten, chronische bronchitis, longemfyseem, longkanker, en slokdarm-, nier-, alvleesklier-, mondholte- , strottenhoofd- en blaaskanker. Een op de twee rokers die overlijdt, overlijdt aan een aandoening die is veroorzaakt door het roken. Dat komt wel binnen toch? Wees dan ook vooral niet terughoudend in het delen van deze informatie met je kind.

Geef het goede voorbeeld

Door uiteraard zelf ook niet te roken. Het wordt een beetje lastig om kracht bij te zetten aan bovenstaande woorden als je zelf voortdurend een sigaret aansteekt. Er zit dus niks anders op dan zelf ook te stoppen met het opsteken van sigaretten als je een roker bent.

Spreek een beloning met ze af

Dit wordt al jarenlang door ouders gedaan met als meest bekende voorbeeld: het betalen van het rijbewijs als een kind niet rookt. Dit blijkt nog altijd verdomde goed te werken hoewel ook behoorlijk wat ouders zijn gezwicht en toch dat felbegeerde rijbewijs hebben betaald voor hun kids – zelfs als ze rookten. Spreek hoe dan ook met je kind af dat het op een bepaalde manier wordt beloond (dit hoeft niet per se om een rijbewijs te gaan) als je kind niet rookt.

Kinderen die meeroken: dit zijn de gevolgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.