Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 8 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De Zomerleesbingo: geen leesdip bij je kind in de zomervakantie

Hoofdredacteur Lisa deelde eerder haar beste tips om een leesdip bij je kinderen te voorkomen in de zomervakantie. Daar kunnen we nu nog een uiterst handige tip aan toevoegen: de Zomerleesbingo van Kinderzwerfboek.

Deze zomerleesbingo is bedacht door de KindAmbassadeurs van Nationaal Fonds Kinderhulp/Kinderzwerfboek.

Zomerleesbingo van Kinderzwerfboek

Hiep hiep, het is zomervakantie dus we gaan niet naar de bieb. De zomervakantie is de tijd waarin kinderen he-le-maal niets hoeven en moeten. Behalve ontspannen, buitenspelen, puzzelen, kleuren en knutselen. Alles, behalve school.

Dat zorgt voor veel plezier, maar ook voor een groot nadeel: de meeste kinderen stoppen met lezen zodra de laatste schooldag is geweest. Daardoor kunnen kinderen gemiddeld 1 tot 1 AVI-niveaus terugvallen. Dit wordt door leraren de gevreesde ‘leesdip’ genoemd.

Zo voorkom je een leesdip

Het stomme is: juist tijdens de zomervakantie is er alle tijd voor je kind om zich te verliezen in een boek. Lezen is niet alleen goed voor de taalontwikkeling en die ó zo belangrijke AVI-niveaus. Lezen is ook een toevlucht naar een fijne, warme fantasiewereld. Het lezen van verhalen geeft een veilige ruimte om na te denken en te verwerken. Een kind kan helemaal in zijn eigen bol kruipen, wie weet waar dat toe leidt.

Maar hoe voorkom je een leesdip? Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je kind iets te lezen heeft, waar jullie ook zijn. Zorg er dus voor dat er altijd een boek, een strip of desnoods een grappig kookboek in de buurt is. Nog een idee: lees samen. Meer leestips om een dip te voorkomen vind je hier.

Zomerleesbingo

En nu is er dus ook een zomerleesbingo, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp/Kinderzwerfboek om kinderen te stimuleren te blijven lezen tijdens de zomervakantie. Lezen kan op de wc, in een tent, onder een parasol, op een schommel. Lezen kan overal. Daarom is de zomerleesbingo een leuke uitdaging voor je kind, dit maakt lezen nóg leuker.

zomerleesbingo
De zomerleesbingo van Nationaal Fonds Kinderhulp/Kinderzwerfboek Nationaal Fonds Kinderhulp/Kinderzwerfboek

En over leuke bingo’s gesproken? Heb je de Vliegveldbingo van J/M Ouders al gezien? Die kun je hier bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.