Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 4 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Leestips voor je kind: zo maak je van je kind een boekenwurm

Wat zou het toch fijn als je kind graag leest. Als je kind zich kan verliezen in een boek. Kun je van je kind een boekenwurm maken? Met deze tips lukt het wellicht.

Het idee dat je kind rustig op de achterbank leest, of iets eerder naar bed gaat om nog een hoofdstuk te verslijten. Dat klinkt best aantrekkelijk toch?

Leestips voor je kind

Dat lezen goed is voor de taalontwikkeling van een kind weten we allemaal. Maar het lezen van verhalen biedt nog een uitkomst: het biedt een toevlucht, waarbij je nergens anders aan hoeft te denken dan aan de woorden op het papier voor je. Van fictie en sprookjes tot literatuur en roman, verhalen geven een veilige ruimte om na te denken en te verwerken. Verhalen bieden perspectief en kunnen je kind helpen met nieuwe inzichten. En verhalen bieden nog iets fijns, want of het nu gaat over een mythe of een stukje geschiedenis, verhalen kunnen er ook voor zorgen dat je je begrepen voelt.

Vooral dat laatste is iets dat we onze kinderen gunnen. Maar dan moet je kind wel een beetje van lezen houden. Misschien hebben onderstaande ‘leestips’ een ontwapend effect op je kind.

Leg overal in huis boeken neer

Van de wc tot de bijzettafel, wanneer je overal in huis boeken neerlegt, leg je ze letterlijk voor het grijpen. Dat maakt het lezen van een boek laagdrempelig. Ook kun je hierin een beetje strategisch te werk in gaan; boeken met veel plaatjes of korte verhalen op de keukentafel of wc, dikkere boeken op de trap naar boven. Het voordeel van een boekje met korte verhalen op de keukentafel: het verlangt geen lange verbintenis of verplichting. Zeker voor een drukke tiener kan dit een uitkomst zijn.

Laat je kind zijn huiswerk maken in de bibliotheek

Met de zomervakantie in het vooruitzicht wordt huiswerk op de lange baan geschoven. Maar dat maakt dit niet een minder leuk idee voor in het nieuwe schooljaar. Laat je kind zijn huiswerk maken in de bibliotheek, toevallig naast de afdeling met kinderboeken of de sectie met young adult boeken. Het kan zomaar gebeuren dat een van de boeken in de kast de aandacht van je kind trekt. Overigens zijn er meer voordelen van huiswerk maken in de bieb: geen afleiding van een televisie en omringd met kennis.

Lees zelf

Een goed voorbeeld doet volgen. Ga dus zelf ook weer eens een boek lezen, bijvoorbeeld tijdens je kopje koffie aan de ontbijttafel of vlak voor het slapen. Dat zal je tiener vast niet ontgaan.

Zorg voor voldoende boekentoevoer

Stel nou dat je kind een boek wilt lezen, maar er niets te lezen valt? Dat wil je niet hebben. Daarom een onmisbare leestip: zorg altijd voor een goede toevoer van boeken. Haal regelmatig nieuwe boeken in de bieb, maar zorg ook dat er een boek in de auto ligt of pak een boek in voor de vakantie.

Lees samen

Kies een boek uit dat jullie allebei aanspreekt en lees het samen. Zo start je je eigen miniboekenclub en kun je praten over jullie inzichten – misschien onder het genot van een snack?

‘Mijn zoon (7) heeft een hekel aan boeken, hoe kan ik het lezen toch stimuleren?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.