Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 4 jul 2022
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: in deze wijken lopen jongeren grote kans om in de drugscriminaliteit te belanden

In Nederland zijn er 162.000 hoogrisicojongeren die in de drugscriminaliteit kunnen belanden. In sommige achterstandswijken is dat zelfs meer dan een op de acht jongeren.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Een op de acht jongeren loopt hoog risico op durgscriminaliteit

First things first. Wanneer ben je een risicojongere? Daarvoor hanteert overheidsplatform Zicht op Ondermijning een speciaal model. Dit model hanteert verschillende factoren. Deze factoren, veertig kenmerken in totaal, komen veel voor bij drugsverdachten. Hierbij kun je denken aan Halt-straffen, schulden, voortijdig stoppen met school, jonge leeftijd, speciaal onderwijs voor moeilijk lerende of moeilijk opvoedbare jongeren, veroordeelde familieleden en omstandigheden in de wijk. Vervolgens worden de factoren gewogen en rolt daar een risicofactor uit.

Hoogrisicojongeren

De jongeren met de hoogste score worden beschouwd als hoogrisicojongeren. Dat zijn er in Nederland nu 162.000. Een getal dat criminoloog Robby Roks tegenover RTL Nieuws zorgwekkend noemt. “Met een deel kan het over een paar jaar heel goed gaan, maar een aantal groeit door naar de georganiseerde misdaad. Dan kun je denken aan de handel in cocaïne, maar ook betrokkenheid bij liquidaties en afpersing.”

In sommige wijken gaat het om meer dan 1 op de 8 jongeren tussen de 8 en 23 jaar. De tien wijken met het hoogste aandeel risicojongeren zijn:

  1. Helmond-West (Helmond)
  2. Centrum Almere Stad (Almere)
  3. Delfshaven (Rotterdam)
  4. Rosmolenwijk (Zaanstad)
  5. Emmermeer (Emmen)
  6. Feijenoord (Rotterdam)
  7. Keent (Weert)
  8. Zaandam Zuid (Zaanstad)
  9. IJplein/Vogelbuurt (Amsterdam)
  10. Schildersbuurt (Den Haag)

Je kunt hier kijken hoeveel hoogrisicojongeren er in jouw gemeente wonen.

Begroting voor probleemwijken

Afgelopen april is door minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz 82 miljoen euro uitgetrokken. Deze begroting moet nieuwe generaties drugscriminelen in probleemwijken voorkomen. Minister Weerwind van Rechtsbescherming trekt daar nog eens 61 miljoen euro extra voor uit.

Hot Girl Summer-lijsten: jongeren moedigen elkaar aan om trio’s te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.