Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vrije Tijd 10 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Hot Girl Summer-lijsten: jongeren moedigen elkaar aan om trio’s te doen

Hot Girl Summer. Een begrip dat jij deze zomer wilt onthouden. Met de zogenaamde Hot Girl Summer willen jongeren álles uit hun zomer halen. Klinkt leuk, maar het neemt extreme vormen aan.

Hot Girl Summer

Toch is de term niets nieuws. Zo’n twee jaar geleden werd het idee van Hot Girl Summer geïntroduceerd door rapper Megan Thee Stallion. Ze doelt daarmee op de zomermaanden waarin jongeren alles kunnen doen; wat, wanneer en met wie ze willen. Vrijwel meteen ging het idee viraal op TikTok. Jongeren maken bijvoorbeeld video’s waarin ze hun zomerplannen zien.

De Hot Girl Summer-plannen worden echter steeds extremer. Jongeren maken nu namelijk lijsten met opdrachten die ze deze zomer moeten uitvoeren. Iedere opdracht krijgt een aantal punten.

Uit een onderzoek van NOS-stories blijkt dat duizenden jongeren eraan meedoen. Linda Terpstra van Fier (behandelcentrum van slachtoffers van seksueel misbruik) laat aan NOS weten dat het idee leuk kan zijn,  maar dat meiden al snel over hun grenzen kunnen gaan: “en dat kan verregaande gevolgen hebben.”

Punten voor opdrachten

De lijsten met opdrachten worden soms van het internet geplukt, maar kunnen ook worden aangevuld met eigen (zelf bedachte) opdrachten. De punten worden bijgehouden in Snapchat- en WhatsApp-groepen, of in de app ClassDojo. In die app kunnen leraren opdrachten geven aan leerlingen voor punten, en ouders kunnen meekijken. Bij de Hot Girl Summer-groepen is ouders en leraren toegang ontzegd.

Opdrachten op die lijsten gaan over drank en drugs, regels overtreden of flirten en seksuele handelingen. Jongere meiden scoren vooral punten voor iemands Snapchat vragen, uit huis sneaken of de trui van iemand die je leuk vindt scoren. Op lijsten die wat verder gaan, krijgen meiden punten voor out gaan door alcohol, ontmaagd worden of een trio doen.

Bron: NOS NOS

 

Minpunten

In sommige vriendengroepen krijg je strafpunten als je een dag geen punten haalt. Minpunten kun je ook halen als je verliefd wordt. Meestal is het voor de lol, maar in sommige groepen zijn er prijzen voor winnaars, zoals een taart, of bijvoorbeeld 500 euro. Verliezers zijn in sommige groepen een maand niet meer welkom op feestjes, of worden helemaal uit de vriendengroep gegooid.

Terpstra maakt zich zorgen om de minpunten die jongeren krijgen wanneer ze gevoelens krijgen voor iemand: “Dat leert je structureel gevoel uitschakelen”, zegt Terpstra. “Als wij meiden binnenkrijgen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, dan is vaak het eerste waar therapeuten mee aan de slag gaan het gevoel weer toe kunnen laten, ook bij seksualiteit.”

Trio voor punten

NOS spreekt met Luca (niet haar echte naam), die ook deelnam aan de lijst: “Ik stond gedeeld bovenaan met een andere vriendin uit de groep. Dus onze vriendinnen pushten ons om te winnen. Toen we in een bar waren, spraken ze met twee barmannen af dat ik in een kamertje een trio met hen zou doen voor punten. Ik stribbelde tegen en zei dat ik het niet wilde. Maar ik wilde er ook bij horen, niet buiten de groep vallen. Achteraf had ik enorm veel spijt. Ik had het nooit gedaan zonder die lijst. Onze hele vriendinnengroep is nu uit elkaar geklapt.” Terpstra vindt dat verkrachting: “Daar kan je de rest van je leven last van houden.”

De redenen om mee te doen

Volgens het onderzoek van NOS doen jongeren mee om de volgende redenen:

Bron: NOS

“Wat ik er leuk aan vind is dat meiden op deze manier worden aangespoord om seksueel actief te zijn, en vaak zie je dat dat wordt tegengehouden. Jongens moeten scoren, meisjes afhouden”, zegt Belle Barbé, specialist seksuele opvoeding. “Maar dit soort lijsten kunnen er wel voor zorgen dat sommige mensen druk ervaren om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen.”

Steeds meer meldingen van drogeren met een naald tijdens uitgaan: wat is needle spiking?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.