Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 5 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… ‘Ruzie gemaakt met de ouders van de klasgenoten van mijn dochter’

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Lucila (43). Lucila heeft spijt dat ze ruzie heeft gemaakt met de ouders van de klasgenoten van haar dochter.

Nieuw meisje

“Mijn dochter Zoë had het altijd erg naar haar zin op de basisschool, tot er in groep 7 een nieuw meisje in de klas kwam. Het meisje werd in korte tijd populair en iedereen wilde haar vriendin zijn. Zoë ook. Ik vond het erg leuk voor mijn dochter, dat er een nieuw meisje in de klas was gekomen, want Zoë was altijd op zoek naar nieuwe vriendinnen.

Stiller

Na een paar weken merkte ik dat Zoë steeds stiller werd. Ze was niet meer zo enthousiast en blij als voorheen. Ook vertelde ze niet meer hoe het op school was. Na aandringen vertelde ze eindelijk wat er aan de hand was. Ze werd steeds vaker buitengesloten op school. Niet alleen door het nieuwe meisje in de klas, maar ook de meisjes die al jarenlang haar vriendinnen waren. Ik probeerde haar op te peppen en te steunen. Helaas hielp het niet, ik zag haar steeds ongelukkiger worden.

Bij het schoolplein

Op een dag was ik er klaar mee om mijn dochter zo verdrietig te zien en ben ik voordat de school uitging op een paar ouders afgestapt. Ik vroeg of ik even met ze kon praten. Ook heb ik de ouders van het nieuwe meisje erbij geroepen. Ik vertelde dat mijn dochter door hun kinderen werd buitengesloten en vroeg wat we hieraan konden doen. Toen twee moeders direct ‘niets’ zeiden, schoot mij dat in het verkeerde keelgat. Volgens de moeders konden hun dochters zelf wel uitmaken met wie ze om wilden gaan.

Ruzie gemaakt

Andere ouders gingen zich er ook mee bemoeien en ik probeerde me te verweren. Voordat ik het wist had ik met iedereen ruzie gemaakt. Precies op dat moment kwam de klas van mijn dochter naar buiten en zagen de leerlingen hoe ik tegen diverse ouders tekeer ging. Het was zelfs zo erg dat de lerares van mijn dochter ons kwam vertellen dat dit echt niet kon.

Gesprek op school

Daarna heb ik een aantal gesprekken gehad met de lerares van mijn dochter. Ook heb ik met de directrice en de ouders van de klasgenoten van mijn dochter gesproken. Helaas heeft het allemaal niets geholpen. Sterker nog: het is alleen maar erger geworden. Ik baal ervan.

Gepest

Mijn dochter wordt nu zelfs gepest. Ook zeggen haar klasgenoten dat ik gek ben. Het doet me erg veel pijn. Ik heb spijt dat ik op de ouders van de klasgenoten van mijn dochter ben afgestapt en ik heb spijt dat ik mijn mond heb opengedaan. Mijn dochter wil graag van school af en dat begrijp ik. Helaas is het in onze stad heel moeilijk om een andere school te vinden. Ik vrees dat ze tot ze naar de middelbare school gaat, nog een schooljaar in dezelfde klas moet doorbrengen.”

Onderzoek: kinderen worden veel wijzer als ze ergens spijt van hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.