Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Puber 5 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

4 strategieën om te proberen zodat je tiener stopt met liegen

Zodra je schattige kinderen in verveelde pubers veranderen, lijken ze ineens ook allemaal geheimen voor je te krijgen. Ze maken hun schoolcijfers wat mooier dan ze daadwerkelijk waren, zijn op andere plekken dan ze horen te zijn en die keer dat je om twee uur ‘s nachts het licht nog aan zag staan? Toen gingen ze echt niet toevallig even naar de wc. Maar hoe zorg je er nu voor dat je tiener niet té veel gaat liegen?

Zo stopt je tiener met liegen

Natuurlijk is een leugentje om bestwil prima, en bepaalde ervaringen horen nu eenmaal bij de tienertijd (en daar wíl je misschien niet eens iets over horen). Toch is het ook een fijn idee als je kinderen eerlijk tegen je durven te zijn. Psycholoog Jeffrey Bernstein deelt op Psychology Today vier strategieën om te proberen zodat je tiener stopt met liegen.

1. Oordeel niet

Als tieners iets vervelend vinden, is het wel hiërarchie en de bijbehorende regels. Zodra je laat merken dat je hun leugens veroordeelt en je ze zelfs straft, versterk je hun idee dat ze je niets kunnen vertellen. Vertel ze in plaats daarvan dat je niet de baas probeert te spelen, maar je ze alleen maar wilt helpen. Geef aan dat je begrijpt dat ze het moeilijk vinden om de waarheid te vertellen, en dat jij dat zelf soms ook eng vindt.

9x manieren om jouw puber te laten stoppen met liegen

2. Praat over de gevolgen van leugens

Tieners zijn volop bezig met het ontwikkelen van hun identiteit, en dan is het helemaal niet raar dat ze wat egoïstisch zijn. Als ze liegen, denken ze dan ook vooral aan zichzelf. Het is soms moeilijk om over liegen te praten zonder er een waardeoordeel aan te verbinden, maar het is wel belangrijk dat kinderen leren dat liegen vervelende consequenties kan hebben en ook kwetsend kan zijn. Vertel ze dat liegen op korte termijn misschien problemen kan oplossen, maar op lange termijn niet.

3. Haal het echte probleem naar boven zodat je tiener stopt met liegen

Vraag je tiener vervolgens waarom hij of zij liegt: schaamt hij zich voor bepaalde dingen of geeft liegen hem het gevoel dat ‘ie erbij hoort? Achter leugens zitten soms angsten die je het beste bespreekbaar kunt maken om ze te laten verdwijnen.

4. Vertel kinderen vaak genoeg dat ze bijzonder genoeg zijn met alleen de waarheid

De tienerjaren zijn misschien wel de periode waarin mensen zich het meeste aantrekken van wat anderen van ze vinden. Om interessanter te lijken, zullen tieners daarom misschien tegen hun vrienden vertellen dat ze bepaalde dingen hebben gedaan terwijl dat niet waar is, en ook tegenover jou als ouder willen ze zich bewijzen. Het is belangrijk om je kinderen altijd te vertellen dat hun verhalen interessant zijn zonder extra overdrijvingen en dat ze zich nooit ergens voor hoeven te schamen.

En nee, misschien hebben de strategieën niet meteen effect. Je kunt alleen maar hopen dat je tieners op de lange termijn eerlijk durven te zijn tegen jou en de wereld, maar het is het waard om daar moeite voor te doen.

Liegt jouw kind tegen je? Dit is waarom kinderen liegen per leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.