Laura Saija
Laura Saija Opvoeden 29 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zeg je om kinderen gerust te stellen na een ruzie met je partner

Ruzie tussen twee (co-)ouders is soms niet te voorkomen. Zeker met kleine kinderen zul je het vaak oneens zijn met elkaar. Te weinig slaap en te weinig me-time dragen ook niet altijd bij aan een positieve sfeer.  

Aangezien jullie allemaal bij elkaar in huis wonen, kunnen de kinderen een ruzie ook meekrijgen. Niet leuk, maar het is soms niet anders.

Dit zeg je tegen je kinderen tijdens of na een ruzie met je partner

Er zijn een aantal woorden die je tegen je kind kunt zeggen als jullie ruzie hebben of onenigheid hebben gehad waar de kinderen bij zijn.

  1. “Mama en ik nemen even een paar minuten om rustig met elkaar te praten zodat we zeker weten dat we elkaar goed begrijpen.”
  2. “Papa was boos op mij, omdat ik zijn gevoelens had gekwetst. Ik heb sorry gezegd en hij heeft me vergeven.”
  3. “Mama en ik zijn op dit moment gefrustreerd, maar je bent zelf ook wel eens gefrustreerd en je lost het altijd op. Mama en papa lossen het ook weer op.”
  4. “Papa en ik vinden het op dit moment moeilijk om elkaar goed te begrijpen, maar ik heb nog steeds respect voor papa en ik zal blijven proberen om hem te begrijpen.”
  5. “Mama en ik hebben een meningsverschil, maar dit hebben we vaker gehad. We komen er wel weer uit.”
  6. “Papa en ik vinden het nu moeilijk om samen te werken met elkaar, maar we hebben een plan gemaakt en voelen ons een stuk beter.”

Voorkomen is beter dan genezen

Hebben jullie ruzie en wil je niet dat de kinderen dit meekrijgen? Dit zijn een aantal methoden die je kunt proberen in zo’n situatie.

1. Blijf kalm

Houd je emoties onder controle. Adem diep in en uit voordat je reageert, spreek rustig en vermijd beledigingen. Dit de-escaleert de situatie en toont je kinderen hoe je conflicten aanpakt.

2. Stel het gesprek uit

Als er ruzie dreigt, stel voor om het later te bespreken, bijvoorbeeld na bedtijd van de kinderen. Dit toont zorg voor hun welzijn en geeft tijd om af te koelen.

3. Gebruik een codewoord

Gebruik een codewoord om aan te geven dat een gesprek of ruzie uitgesteld moet worden. Dit signaleert een pauze om later rustig verder te praten, zonder de kinderen erbij.

4. Verduidelijk aan de kinderen

Als kinderen iets opvangen, leg kort uit dat mama en papa een meningsverschil hadden, maar dat alles goedkomt. Houd het simpel en geruststellend.

5. Ga naar een andere kamer

Zoek een plek waar de kinderen je niet kunnen horen, zoals een andere kamer of buiten, om ze niet bloot te stellen aan het conflict.

Wat leren kinderen van ruziemaken met elkaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.