Julia van Buuren
Julia van Buuren Persoonlijke verhalen 26 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Saonah voelde zich eenzaam in het moederschap: ‘Ik sprak alleen de kassamedewerkers’

Moeder worden is heel mooi, maar kan tegelijkertijd erg eenzaam zijn. De 31-jarige Saonah uit Friesland deelde hierover een reel op Instagram en ging viral: “Al heb ik 5000 volgers, toch ben ik eenzamer dan ooit tevoren”, vertelt ze. En wat blijkt? Ze is niet de enige.

Saonah is moeder van een zoon (2) en een dochter van drie maanden. Ze woont samen met haar partner. Haar reel over eenzaamheid in het moederschap is inmiddels meer dan een half miljoen keer bekeken.

Het moederschap is liefdevol en een uitdaging

“Het moederschap is heel mooi en liefdevol maar ook een grote uitdaging. Want hoe ga je om met die gebroken nachten en die steeds vaker voorkomende driftbuien van een peuter? Ik geniet van mijn kinderen maar ben tegelijkertijd zoekende naar wie ik ben naast moeder zijn, en wat ik verder nog wil in het leven”, begint ze.

Wel koos ze er bewust voor om haar werk als online ondernemer en content creator op een lager pitje te zetten, zodat ze volledig bij haar kinderen kan zijn.

It takes a village to raise a child

“Ik vind het belangrijk om er veel voor mijn kinderen te zijn, ik heb er ook altijd moeite mee om ze weg te brengen”, vervolgt ze. Maar volgens het internet en in verschillende boeken is terug te lezen: it takes a village to raise a child. Saonah is hier ook van overtuigt.

“Vroeger deed je alles samen en dat maakt het een stuk dragelijker. Nu ben je voor alles verantwoordelijk, het is echt een fulltime job en dat is best zwaar. It takes a village, maar wat als je die mensen om je heen niet hebt?”

Eenzaam

Saonah heeft tijdens haar zwangerschap meerdere vriendschappen verloren. “Ik ben nu in de dertig, moeder en heb nog maar één vriendin die aan de andere kant van het land woont, dat vind ik best lastig”, benoemt ze.

Ze merkte dat de muren in huis steeds meer op haar afkwamen en dat de enige gesprekken die ze nog voerde met de kassamedewerker in de supermarkt waren. “Toen besefte ik me dat ik eenzaam was”, deelt ze.

Jaloers en verdrietig

Wanneer je moeder wordt, ga je door een enorme transformatie en het is fijn om met iemand te praten die snapt wat je doormaakt. “Samen sparren over opvoedkwesties, opbiechten hoe moeilijk het is om alle ballen hoog te houden, ik zou dit graag willen delen met iemand”, vertelt Saonah.

Wanneer ze andere moeder-vriendinnen samen zag werd ze jaloers en verdrietig. “Ik zat daar maar alleen met mijn baby en dacht: dat wil ik ook”, zegt ze. Wilde ze in dit gevoel blijven hangen of er iets aan doen? Die keuze was snel gemaakt en Saonah besloot om een oproep op Instagram te plaatsen.

De video op Instagram ontplofte

En dat ontplofte. De video is inmiddels meer dan een half miljoen keer bekeken en Saonah heeft al meer dan duizend reacties ontvangen. “Veel moeders reageerden dat ze het dapper vonden dat ik me kwetsbaar opstelde en dat ze zichzelf erin herkenden.

Inmiddels zijn er al meerdere appgroepen ontstaan in verschillende regio’s en ik ontving zelfs al berichten van moeders dat ze er contacten aan over hebben gehouden”, vertelt Saonah enthousiast. Ze vindt het heel bijzonder en had nooit verwacht dat er zoveel reacties zouden zijn.

Lastig om nieuwe vrienden te maken

Het is verdrietig dat er zoveel moeders zijn die zich eenzaam voelen. “Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om nieuwe vrienden te maken, zeker als moeder wanneer je vaak druk en moe bent. Vriendschappen onderhouden vraagt meer van je”, legt Saonah uit.

Mommy meet-up

Toch hoopt ze dit te kunnen veranderen. “Binnenkort organiseer ik met iemand uit de buurt een mommy meetup in Friesland, en dan hoop ik dat niet alleen ik maar ook andere moeders er vriendschappen aan over houden”, benoemt ze.

Ook doet Saonah een oproep aan alle moeders die zich eenzaam voelen. “Je kunt altijd een reactie plaatsen in de reel of aansluiten bij een appgroep. Er zijn namelijk genoeg moeders die open staan voor een kopje koffie of thee”, sluit Saonah af.

Waarom voelt moederschap vaak eenzaam? ‘Ik moet alles alleen doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.