Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 6 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Sarah (35): ‘Ik twijfel of ik mijn kinderen wel moet laten vaccineren’

Vaccinatie is een hot topic dat iedereen momenteel bezighoudt en bij sommigen roept het ook vragen op. Alle verhalen die rondgaan kunnen je soms ook aan het twijfelen brengen en dat gebeurde ook bij Sarah, die twijfelt of ze haar kinderen van 1 en 4 nog wel moet laten vaccineren. Aan J/M Ouders vertelt ze over haar twijfels.

“Als moeder van twee geweldige kids, van 1 en 4 jaar oud, heb ik de afgelopen twee jaar flink lopen dubben en twijfelen over hun vaccinaties. Eerlijk gezegd stond een paar jaar geleden nog helemaal open voor vaccinaties. Ik geloofde in de wetenschap erachter en in de bescherming die ze bieden tegen enge ziekten.

Ziek van vaccinaties

Tot mijn jongste dochter iedere keer erg ziek werd na haar vaccinaties. Dat wat het moment dat ik besloot me er verder in te verdiepen. Ik ging steeds meer info te lezen, vooral online. En daar las ik dan allerlei verontrustende artikelen die stelden dat vaccins behoorlijk wat nare bijwerkingen kunnen hebben, van kleine reacties tot ernstige gezondheidsproblemen. Dat bracht me flink aan het twijfelen, kan ik je vertellen.

Ik besloot mijn bezorgdheden te delen met mijn huisarts. Ik wilde beter begrijpen wat de risico’s en voordelen zijn van vaccinatie, met name voor mijn jonge kids. Mijn huisarts nam gelukkig de tijd om al mijn vragen te beantwoorden en de wetenschappelijke feiten uit te leggen. Hij verzekerde me dat de voordelen van vaccinatie over het algemeen veel groter zijn dan de risico’s. Hij benadrukte ook dat serieuze bijwerkingen echt heel zeldzaam zijn en dat vaccins uitvoerig zijn getest op veiligheid en werkzaamheid.

Blijven twijfelen

Ondanks dit gesprek bleef ik twijfelen. Ik wil aan de ene kant kinderen beschermen, maar voel aan de andere kant angst voor eventuele bijwerkingen. Het is een soort innerlijke strijd die ik met mezelf voer, maar ik besefte al snel dat ik niet de enige was met deze twijfels. Ik vond steun bij andere ouders in een Facebookgroep, die vergelijkbare twijfels hadden. Met hen kon ik praten over mijn twijfels en gevoelens.

In mijn omgeving was dat echter wel anders, het leek wel alsof er twee kampen waren. Vóór en tegen. Zo vond mijn schoonmoeder het belachelijk dat ik mijn kinderen misschien niet meer wilde laten vaccineren. ‘Als ze ziek worden, heb je eeuwig spijt’, zei ze dan. Daarentegen is mijn buurvrouw weer heel erg anti-vaccineren, zij gelooft in complottheorieën en zegt dat vaccins je alleen maar ziek maken.

Iedereen is zó uitgesproken in zijn mening, dat ik bij niemand echt terecht kan met mijn twijfels, behalve dan bij mijn contacten uit mijn Facebook-groep. Ook mijn man staat er gelukkig hetzelfde in als ik, hij begrijpt mijn twijfels, hoewel hij wel meer neigt naar het wél vaccineren. We hebben daarom voor nu besloten om wel de vaccinaties te doen die al tientallen jaren bestaan, maar niet de nieuwe vaccinaties. Dat was het beste compromis dat we konden verzinnen, maar toch heb ik het er nog steeds lastig mee.”

Vaccinatiegraad kinderen zakt onder 90 procent, RIVM en Van Ooijen bezorgd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.