Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Hobby en sport 16 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Schaatsen met kinderen: alles wat je wil weten over schaatsen in Nederland

Zo heel af en toe, als we geluk hebben dat het lang genoeg vriest, mogen de schaatsen uit het vet. En een rondje natuurijs op je favoriete plas of slootje is gezellig, met koek en zopie. Vinden je kinderen het schaatsen erg leuk? Dan kun je ook eens denken aan schaatsles voor je kind. Wij vertellen je alles over schaatsen, schaatsles, kunstijsbanen en natuurijs.

Op praktisch alle indoor kunstijsbanen kunnen kinderen gedurende het seizoen (begin oktober tot begin maart) schaatsles krijgen: van 1 keer per week tot dagelijks op de intensieve schaatscursussen die gegeven worden tijdens de herfst-, kerst- of krokusvakantie.

Schaatsen met kinderen: goed voor de motoriek

Schaatsen is een gezonde sport. Het is goed voor de motoriek, het uithoudingsvermogen gaat omhoog en het zorgt voor een beter evenwichtsgevoel. Bovendien brengt schaatsen weinig spierpijn en blessures met zich mee. Het is een individuele sport, maar omdat deze gezamenlijk wordt beoefend, zorgt het toch voor sociale contacten.
Fia van Leeuwen, trainer bij schaatsschool In Balans in Alkmaar: ‘Schaatsen is een prachtige sport. Hoe vaak je ook schaatst en hoe goed je het ook kunt, je raakt nooit uitgeleerd. Dat geldt voor de kinderen die ik lesgeef, maar net zo goed voor mezelf.’

Schaatsschool of vereniging?

Je zoon of dochter kan lid worden van een schaatsschool of een vereniging. Bij een schaatsschool geven professionele instructeurs les. Er zijn eisen gesteld aan lesniveaus en de instructeurs hebben allemaal de benodigde diploma’s.
Bij een vereniging werken meestal alleen vrijwilligers. Ook zij hebben de benodigde diploma’s. Maar omdat zij vaak overdag een andere baan hebben, zijn de lessen ’s avonds of in het weekend.

Je kind kan schaatsles nemen vanaf 4/5 jaar. Tijdens zo’n schaatsles voor beginners worden er vooral spelletjes op het ijs gedaan. Als je zoon of dochter al wat langer bezig is, gaan ze met de techniek aan de slag. Vanaf 7 jaar mogen ze meedoen aan wedstrijden.

https://www.jmouders.nl/buiten-sporten-thermokleding-kind/

Waar let je op als je voor je zoon of dochter voor het eerste schaatsen gaat kopen?

Ga je schaatsen kopen voor je kind? Dan zijn er een paar dingen om op te letten. Wellicht wat overdreven om te benoemen, maar zorg dat de schaatsen goed passen. Als je kind schaatst in te grote schoenen met te dikke sokken (om die extra ruimte te compenseren) krijgt hij sneller blaren. Hij voelt namelijk niets van het schuren van de voet in de schoen.

Ook worden de veters noodgedwongen te strak aangetrokken, waardoor de bloedvaten in de voet gedeeltelijk worden dichtgedrukt. Koude voeten als gevolg. Neem daarom liever schaatsen die één maat kleiner zijn dan de normale schoenmaat. Een goede schaatsschoen heeft een versteviging in de hak en een voetholtesteun. Om te controleren of de pasvorm goed is, moet de schoen aan de voet blijven zitten zonder dat de veters aangetrokken zijn.

Welke schaats?

Gaat je kind voor het eerst schaatsen? Dan is de goedkoopste, goede keuze de Easy Gliders van Zandstra, een moderne variant van de Friese doorloper. Deze gaan een paar schoenmaten mee. Met kaplaarzen aan leert je kind hier goed op schaatsen.

Ook goed om te beginnen zijn de Combinoren. Duurder in aanschaf, maar deze gaan ook een paar maten mee en schaatsen comfortabeler. Nadeel van deze schaats is dat hiermee de techniek minder goed wordt aangeleerd.
Laat je goed informeren, liefst in een echte schaatswinkel. Bij elke kunstijsbaan zijn gespecialiseerde winkels, waar ze meestal ook schaatsen verhuren of waar je kunt leasen per schaatsseizoen.

Kunstschaatsen worden afgeraden om gewoon op te rijden. De messen van deze schaatsen zijn gerond en hierdoor vallen kinderen die dit niet gewend zijn, makkelijker achterover.

Ga je schaatsen op natuurijs?

Het allerleukste blijft misschien wel het schaatsen op natuurijs. Hoewel er dan ook soms ongelukjes kunnen gebeuren. Je wilt er niet aan denken, maar het kan: je zoon of dochter zakt door het ijs. Wat te doen?

  • Blijf op afstand van het wak. Het ijs is daar dun en onbetrouwbaar. Voor je het weet zak je zelf ook door het ijs.
  • Gooi een lang touw uit waar je kind zich aan kan optrekken. Knoop desnoods sjaals, jassen of truien aan elkaar bij gebrek aan een touw.
  • Moet je naar je kind, verdeel dan je gewicht over het ijs. Ga plat op het ijs liggen of gebruik planken of ladders op te liggen om zo bij je kind te komen.
  • Uit het water? Ga dan niet meteen op het ijs staan, maar kruip plat over het ijs van het wak weg.
  • Als je zoon of dochter weer veilig op het droge is, geef dan meteen droge kleding. Opwarmen is nu van belang.
  • In het ergste geval is je kind onder het ijs verdwenen. Zorg er dan voor je dat zelf beveiligd met een touw te water gaat. Helpers moeten je na maximaal 30 seconden uit het water halen, om te voorkomen dat jij onderkoeld raakt en verdrinkt.

4x leuke en onverwachte sporten voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.