Externe Bijdrage
Externe Bijdrage Partner 8 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Schade door kinderen: bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

Als je kinderen hebt, ben je je er waarschijnlijk maar al te bewust van dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Kinderen zijn speels en temperamentvol, maar daardoor vaak ook erg onhandig en ze kunnen soms een spoor van vernieling achterlaten.

Het kan zomaar gebeuren dat jouw kind iets kapot maakt wat van een ander is. Wie is er dan aansprakelijk en hoe gaat degene die aansprakelijk is voor de kosten opdraaien? In dit artikel vertellen we je alles over aansprakelijkheidszaken omtrent kinderen en de juiste aansprakelijkheidsverzekering kinderen die je kunt afsluiten.

Wat kan er misgaan?

De schade die je kinderen kunnen veroorzaken zou je kunnen opdelen in twee verschillende categorieën: schade met opzet en schade zonder opzet. Bij schade met opzet heeft jouw kind heel bewust iets kapot gemaakt. Dat kan zomaar gebeuren. Sommige kinderen hebben een kort lontje en voor je het weet hebben ze iets kapot gemaakt. Schade zonder opzet gaat om een ongelukje of onhandigheidje. Bij kinderen komt dat vaak door enthousiasme, bijvoorbeeld wanneer een wild spelend kind per ongeluk een telefoon van tafel stoot. Bekijk voor meer informatie over de juiste verzekering.

Wie is aansprakelijk?

Waar dingen mis gaan, willen we graag een aansprakelijke aanwijzen die voor de kosten moet opdraaien. Het aanwijzen van een aansprakelijke is niet altijd even makkelijk. Als jouw kind iets kapot maakt van een ander, ligt de verantwoordelijkheid bij jou als ouder. Bij kinderen tot 14 gaat dat om schade die per ongeluk of met opzet toegebracht is, bij kinderen tussen 14 en 16 alleen om schade die per ongeluk toegebracht is. Na hun zestiende zijn kinderen zelf aansprakelijk voor de schade die ze aanrichten, maar kunnen ze nog wel profiteren van jouw verzekering, mits je die hebt afgesloten. Er geldt een uitzondering voor speelafspraakjes, logeerpartijtjes of oppasadresjes. In dat geval is de oppas of de ouder bij wie het kind speelt of logeert aansprakelijk als er iets misgaat. Men vindt kennelijk dat dat hoort bij het risico wanneer je het kind van een ander over de vloer laat komen.

De juiste verzekering

Schade die je aan iemand anders toebrengt (mits per ongeluk) kun je dekken met een aansprakelijkheidsverzekering. Aansprakelijkheidsverzekeringen vallen onder woonverzekeringen. Het hele gezin kan van deze verzekering gebruikmaken. Niet alleen de mensen met wie je in een huis woont, maar ook uitwonende kinderen tot 26 jaar. Schade door kinderen onder de 14 jaar die met opzet is toegebracht wordt ook gewoon verzekerd. Zij worden nog niet toerekeningsvatbaar genoeg geacht om voor hun eigen daden in te kunnen staan. Voor kinderen en volwassenen ouder dan 14 moet schade die met opzet is toegebracht gewoon uit eigen zak vergoed worden.

Zijn de huisdieren in je gezin ook goed verzekerd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.