Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 31 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Nathalie (34) ligt in een scheiding: ‘Jarenlang durfden we de knoop niet door te hakken’

Jarenlang zijn Tom en Nathalie beide niet gelukkig in hun relatie. Tot Tom op een dag de knoop doorhakt en een scheiding wil. “Ik wist zelf ook niet waarom we nog samen waren”, vertelt Nathalie aan J/M Ouders.

“Eigenlijk was het vuurtje al jaren gedoofd. We waren partners, maar geen geliefden meer. Onze start als gezin was niet makkelijk. Sem en Noa werden anderhalf jaar na elkaar geboren. Twee enorm drukke kinderen. We waren gelukkig, maar het was zwaar.

Scheiding

Toen Sem en Noa klein waren, kon ik niet alleen thuis met ze blijven. Vooral ’s avonds vond ik het zwaar. Eten klaarmaken met huilende kinderen aan mijn been, elke avond drama op bedtijd en ’s nachts eruit.

Dit resulteerde erin dat ik wilde dat Tom elke avond thuis bleef bij ons. Hij wilde graag af en toe met vrienden iets gaan doen, maar ik trok die avonden alleen echt niet. Hij zag ook in dat het kwam omdat de kinderen nog klein waren en bleef braaf thuis.

Wereld werd kleiner

Beide hadden we totaal geen eigen sociaal leven meer, we lagen ’s avonds samen op de bank of gingen vroeg slapen. Toen Sem en Noa allebei naar de basisschool gingen stopte ik met werken. Ik hoopte dat dit mij rust zou geven, maar dit zorgde er wel voor dat mijn wereld nog kleiner werd.

Ik ging overdag alleen naar school en naar huis, verder deed ik af en toe een boodschap maar meer niet. ’s Avonds reageerde ik al mijn frustraties op Tom af wanneer hij terug kwam van zijn werk. Ik begon me ook aan alles wat hij deed te ergeren. Als hij iets te laat huis kwam of als hij zijn eten verkeerd kauwde begon ik daarover te mopperen.

Ruzie

De sfeer in huis werd er niet gezelliger op. Ik merkte dat Tom vaak na zijn werk nog iets wilde gaan doen met vrienden of collega’s om maar niet thuis te zijn. Dit resulteerde dan in nog meer ruzie. Toch legden we het elke keer weer bij en probeerden we het weer met ‘de kinderen’ als grootste argument waardoor het nooit tot een scheiding kwam.

Het laatste half jaar lukte dat bijleggen ook niet altijd meer. We legden het wel bij, maar er bleef een spanning tussen ons. Diep van binnen wist ik dat we zo niet verder konden, maar ik durfde de stap om uit elkaar te gaan niet te zetten.

Knoop doorgehakt

Omdat ik zelf gescheiden ouders heb, weet ik wat voor impact dit op kinderen kan hebben. Ook hoopte ik nog steeds dat het beter kon worden als de kinderen groter werden, maar inmiddels waren Sem en Noa al zeven en acht jaar oud.

Tijdens een ruzie heeft Tom de knoop doorgehakt. Ik somde weer eens op wat hij allemaal verkeerd deed. Dit ging altijd om kleine dingen, want Tom is verder een geweldige vader. Het ging om dingen als de vaatwasser uitruimen en spullen die niet opgeruimd waren.

Naar zijn moeder

Tom vroeg aan mij wat ik nog met hem deed als hij alles in mijn ogen verkeerd deed? Ik had daar geen antwoord op, omdat ik het oprecht zelf ook niet wist. Toen ik geen antwoord had, kwam het hoge woord eruit.

Tom zei dat hij al maanden, misschien wel jaren, niet meer gelukkig was in onze relatie. Hij bleef zijn best doen voor de kinderen, maar het kon echt niet meer zo verder. Hij zei dat hij een tijdje bij zijn moeder wilde wonen, tot hij een eigen huis had.

Ongelukkige situatie

Het was een kalm gesprek, we waren niet aan het schreeuwen of verwijten. We waren twee volwassenen die eindelijk een oplossing hadden gevonden voor een ongelukkige situatie. Ik was zelfs een beetje opgelucht dat hij de stap durfde te zetten.

Inmiddels zijn we met een mediator aan de slag om de scheiding rond te krijgen. We willen alles goed vastleggen om te voorkomen dat we in een vechtscheiding belanden.”

Scheidingscoach Roos Boer: ‘Deze 4 fouten maken ouders als ze uit elkaar gaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.