Sophie Nortier
Sophie Nortier Mentale gezondheid 16 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Heftige nieuwsberichten? Zo praat je erover met je kinderen

We leven in eenwereld waar de media ervoor zorgt dat we overal en te allen tijde op de hoogte kunnen zijn van de gebeurtenissen in de wereld. Maar dit kan voor kinderen erg heftig zijn. Een goede begeleiding is hierbij dan ook belangrijk, maar hoe kun je het best met je kind praten over heftige nieuwsberichten?

Kinderen zijn inmiddels één met het internet. Waar je vroeger kinderen kon afschermen van heftige nieuwsberichten enkel door ze niet mee te laten kijken met het achtuurjournaal, komt er nu overal van alles op ze af. Berichten van aanslagen, massamoorden of onthoofdingen incluis. Dit soort berichten zijn voor volwassenen al een hele kluit om te verwerken. Maar kinderen kunnen dit nog een stuk moeilijker een plek geven, waardoor deze berichten erg hard kunnen binnenkomen.

Tips praten met kinderen over heftige nieuwsberichten

Het is belangrijk dat je hierover praat met je kind. Maar hoe? Orthopedagoog Mariëlle Beckers geeft tips.

1. Kinderen ondervijf jaar

Bij kinderen onder de vijf jaar is het beter om nare onderwerpen uit het nieuws zoveel mogelijk bij ze weg te houden. Zorg er dus voor dat ze niet naar televisie kijken of op internet zitten zonder dat er een volwassene bij zit.

Is je kind toch op de hoogte van de gebeurtenis en heeft hij vragen? Geef dan uiteraard antwoord, maar geef niet meer informatie dan noodzakelijk. En probeer uitleg te geven in een voor je kind bekende verhaalvorm: slecht versus goed.

2. Stel praten over nieuws niet uit

Is je kind er volgens jou aan toe om over een gebeurtenis te praten: stel het vertellen erover dan niet uit. Er is een goede kans dat je kind het anders van een ander hoort die het verhaal mogelijk anders of nog erger maakt, dan het al is. Als het van jou als ouder komt, geef je je kind bovendien de mogelijkheid vragen over te stellen.

3. Houd je emoties onder controle

Probeer je eigen emoties onder controle te houden. Wanneer je met je kind praat over heftige nieuwsberichten mag je best tegen je kind zeggen dat jij ook geschrokken bent, maar je eigen angst aan je kind laten zien is in dit geval niet handig. Je kind vertrouwt op jou voor zijn veiligheid.

4. Beperk internet toegang

Probeer de toegang tot internet, televisie en krant ook voor oudere kinderen wat te beperken. Kijk liever samen met je kind naar een programma als Het Jeugdjournaal. Zij zijn erin gespecialiseerd dit soort nieuws over te brengen op kinderen. Praat daarna verder over het onderwerp met je kind; wat is er aan de hand en wat vindt hij ervan?

5. Creëer een veilige omgeving

Als je kind opeens weer bij je in bed wil slapen of meer behoefte heeft aan lichamelijk contact nadat er een heftige gebeurtenis heeft plaatsgevonden, laat dit toe. Het geeft je kind een veilig gevoel en dat heeft hij nu echt even nodig.

Houd ook vast aan dagelijkse routines; hierdoor zal je kind zich veiliger voelen.

6. Geen details wanneer je praat over het nieuws

Probeer de informatie die je vertelt te beperken en ga niet teveel in op details (hoeveel doden, hoe ze zijn overleden).

7. Niet negeren, maar houd het simpel

Vraagt je (vaak oudere) kind zelf naar feiten, negeer deze vragen dan niet. Dit kan de angst van je kind temperen. Probeer zo eerlijk mogelijk antwoord te geven, maar houdt de antwoorden simpel.

8. Erken het gevoel

Erken het gevoel van je kind en bagatelliseer dit niet. Realiseer je dat elk kind anders is en anders zal reageren.

Zeg niet ‘Je hoeft je geen zorgen te maken’, als je kind zich wel zorgen maakt. Hiermee geef je de boodschap af dat je kind niet bij je terecht kan met zorgen. Zeg liever: ‘Ik snap dat je je zorgen maakt’ en praat vervolgens met je kind over de nieuwsberichten.

9. Bespreek de veiligheid in het land

Bespreek met je kind hoe hard mensen aan het werk zijn om iedereen veilig te houden, de politie maar ook beveiligers etc. En dat deze nu extra goed opletten.

10. Extra liefde

En last but zeker not least: geef je kind wat extra aandacht en knuffels. Niet alleen om je kind een veilig en verbonden gevoel te geven, maar je zult je er zelf ook beter door voelen.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.