Redactie
Redactie Opvoeden 3 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom praten met je kind zo belangrijk is

Misschien denk je dat het niet nodig is om je peuter uit te leggen waarom iets niet mag, of waar jullie naar toe gaan vanmiddag, omdat ‘hij dat toch nog niet begrijpt’. Maar, niets is minder waar. Al vanaf baby in de buik leren kinderen stemmen en klanken herkennen en dit blijft zich ontwikkelen als je kindje ouder wordt.

Door veel tegen en met je kind te praten ontwikkelt hij een goed gevoel voor taal en daar zal hij of zij later veel aan hebben.

Een hoger IQ door veel te praten

Uit Amerikaans onderzoekt blijkt dat kinderen tegen wie van kleins af aan veel gepraat is, een hoger IQ hebben op het gebied van taal- en denkvaardigheden. Ook bleek dat de belangrijkste periode om taalontwikkeling te stimuleren de leeftijd van 18 tot 24 maanden is. Dit komt omdat kinderen dan starten met het krijgen van taalgevoel en graag nieuwe woorden leren en zelf omzetten in zinnen.

Het maakt hierin dus niet uit of je kindje ook echt reageert met woorden of op een andere manier. Als ze maar de kans krijgen om te reageren op wat jij zegt. Hoe ouder ze worden, hoe echter het gesprek zal gaan en hoe meer interactie er zal zijn tussen jou en je kind.

Wat moet je dan zeggen tegen je baby?

Zelfs baby’s zijn al bezig met taalontwikkeling: ze gaan op een gegeven moment klanken ontwikkelen, geluidjes maken en woordjes nazeggen. Baby’s vinden het dan ook heerlijk als je tegen ze praat. Vertel eens wat je ziet als jullie buiten lopen: de bomen, wolken, een poes of auto. En leg uit wat je doet als je hem verschoont, wat jullie eten en waar jullie straks naartoe gaan.

Gaat je dreumes brabbelen en worden de eerste woorden verstaanbaar? Reageer dan positief als hij iets zegt dat eigenlijk niet zo heet. Zeg bijvoorbeeld ‘ja, dat is een hond’ als je kindje ‘wafwaf’ roept naar een hondje op straat.

In gesprek met je peuter

Tegen de tijd dat je baby in de peuterfase belandt, kan je echt even gaan zitten voor een gesprekje. Neem de tijd, ga op ooghoogte zitten en stel open vragen. Wat je kindje het leukste van de dag vond bijvoorbeeld, of juist minder leuk. Luister vervolgens echt naar je kind en vraag door zodat er een gesprek op gang komt. Als je vertelt over jouw dag, leert je peuter hoe je iets kan vertellen. Na een boze peuterbui is het ook slim om even te praten over wat er gebeurde, welke gevoelens jullie hadden en wat een volgende keer anders kan.

Nog meer tips voor een goede taalontwikkeling

• Lees veel boekjes voor aan je kids
• Kijk samen televisie en benoem wat jullie zien
• Ga naar buiten, de natuur in, op zoek naar eekhoorntjes, dennenappels, schelpen, mooie takken… Benoem zoveel als je ziet
• Zet kinderliedjes op en zing samen mee
• Speel spelletjes samen zoals rijmen en memory waarbij jullie de plaatjes benoemen

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook: Hoe praat je tegen je kinderen over eten om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.