Julia van Buuren
Julia van Buuren Hoogsensitief 11 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoogsensitiviteit bij kinderen is volgens schrijfster Amy Ojers een superkracht: ‘Zijn niet van suiker’

Hoe ga je met prikkels om als je hoogsensitief bent? Amy Ojers biedt in haar boek ‘Mickey het Nieuwetijdskind’ handvatten aan hooggevoelige kinderen die worstelen met overweldigende prikkels. Zelf weet ze namelijk als geen ander hoe het is om hoogsensitief te zijn.

Amy (37) is moeder van een zesjarige dochter. Ze runt al bijna twaalf jaar haar eigen dansschool en heeft daar veel kinderen begeleid.

Emoties herkennen

In haar boek, dat gericht is op kinderen en ouders, beschrijft ze een simpele dagindeling voor kinderen die hoogsensitief zijn. “Ze ervaren vaak intense emoties door overprikkeling. Zo wordt het hoofdpersonage Micky vaak druk of gaat ze veel in haar hoofd zitten om zich onbewust af te sluiten”, vertelt Amy. Dit is alleen niet de juiste manier om ermee om te gaan, want hierdoor mist ze veel informatie.

Knuffel Rex schiet dan te hulp. Samen nemen ze de dag door en hij geeft tips en trucks om met de overprikkeling om te gaan. “Samen dansen helpt bijvoorbeeld om te aarden en energie op te laden”, zegt Amy. Knuffel Rex laat zien hoe Micky controle kan krijgen over haar emoties en hoe ze kan herkennen welke emoties van haarzelf en welke van een ander zijn. “Wanneer je je hier bewust van wordt en dit herkent kun je deze gevoelens namelijk van je afketsen”, legt Amy uit.

Hoogsensitiviteit is uniek

Hoogsensitiviteit is uniek en daarom is het volgens Amy belangrijk om verschillende kanten te belichten. “Kinderen die overweldigd zijn kunnen verschillend gedrag vertonen, de een wordt driftig, de ander verstopt zich in een hoekje of wordt juist heel druk”, vertelt ze.

Er is geen vast patroon want ieder kind is anders. “Dit mis ik vaak in het algemene beeld over hoogsensitiviteit. En dit is belangrijk om te erkennen om de juiste handvatten te kunnen bieden”, benoemt ze.

Een depressie en burn-out

Amy is zelf ook hoogsensitief en heeft lang moeite gehad om hier mee om te gaan. “Ik was te lief en liet iedereen over mijn grenzen gaan. Ik verloor mezelf in de energie van anderen”, vertelt ze. Na een depressie en burn-out op haar twintigste heeft ze zichzelf en haar leven opnieuw opgebouwd. “Ik weet hoe lastig het kan zijn om jezelf te vinden, ik heb zelf geen steun gehad en daarom wil ik dit juist wel aan anderen kunnen bieden”, legt ze uit.

Wanneer hoogsensitiviteit niet wordt gezien of begrepen, is de kans op een depressie volgens haar een stuk groter. Ook krijgen bepaalde stoornissen meer ruimte als er geen aandacht voor hoogsensitiviteit is.

Nieuwetijdskinderen

Amy merkt dat kinderen van deze tijd, oftewel nieuwetijdskinderen, anders zijn dan toen zij jong was. “De ontwikkeling gaat harder, als ik kijk naar hoe scherp mijn dochter is en hoe ik was op die leeftijd is het een wereld van verschil”, benoemt Amy. Daardoor ontstaan er ook andere behoeften en is persoonlijke aandacht voor een kind extra belangrijk.

“Het is essentieel om een kind te zien en in zijn of haar kracht te zetten”, vertelt Amy. Dit doet ze ook binnen haar dansschool, wat voor de leerlingen een veilige haven is. “Iedereen moet kunnen functioneren in de maatschappij, ook hoogsensitieve kinderen maar dat kan alleen als je er goed mee omgaat”, zegt Amy.

Hoogsensitiviteit is een superkracht

Prikkels horen bij het leven dus kinderen er compleet voor willen afsluiten werkt niet. “Vaak worden hoogsenstitieve kinderen weggezet als zielige kinderen die niks aankunnen en die van suiker zijn, maar dat is helemaal niet zo”, vertelt Amy.

Wanneer je kind zich bewust wordt van prikkels en momenten van ontlading en rust krijgt, is hoogsensitviteit volgens haar dan ook juist een superkracht.

Veronique (34): ‘Mijn 3-jarige dochter is hoogsensitief’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.