Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 29 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Schurft kan ook bij kinderen voorkomen, zo herken je het

Schurft (ook wel scabiës) klinkt al heel erg naar en dat is het eigenlijk ook, alhoewel het een onschuldige huidaandoening is. Schurft bij kinderen (en volwassenen) wordt veroorzaakt door de schurftmijt die onder je huid leeft (zeiden we al dat het naar is?). Kinderen met schurft krijgen enorme jeuk op het lichaam en hoofd, vooral ‘s nachts. Het is ook nog eens een besmettelijke huidziekte.

Die schurftmijten lijken op kleine spinnetjes, met hun ovale lijfje en acht poten. Ze zijn wit en op de rug van de mijt zitten stekeltjes die helpen bij het graven van gangetjes in de huid. Je ziet ze bijna niet met het blote oog, maar je kunt schurft bij kinderen wel herkennen aan de volgende symptomen.

Symptomen bij schurft bij kinderen

Bij schurft graven mijten dus gangetjes net onder de huid van je kind. Daar leggen ze vervolgens eitjes in die na drie dagen uitkomen. Die mijten graven ook weer gangetjes en zo kan je kind jeuk over het hele lichaam krijgen. Die jeuk is een allergische reactie op de mijt, maar ook op de eitjes en het poep van de mijt. Vooral ‘s nachts kan je kind erge last van de jeuk hebben.

Een ander symptoom is dat je blaasjes, rode bultjes en schilfertjes ziet. Soms zie je ook kleine rode streepjes op de huid, dat zijn de gangetjes die de mijt graaft. Kinderen tot vier jaar krijgen vaak ook bultjes en jeuk op het hoofd. Let vooral op de volgende plekken, waar de mijt vaak zit:

  • tussen vingers en tenen
  • rond de polsen
  • ellebogen
  • in oksels.

Bij kleine kinderen komt schurft ook vaak voor op de handpalmen, voetzolen en het gezicht. Andere plekken waar je kunt checken zijn rond de tepels, liezen en geslachtsdelen en de enkels.

Behandelingen tegen schurft bij kids

Schurft is besmettelijk via huid-op-huid contact, maar ook via beddengoed of knuffels. Schurftmijten kruipen via de huid van de een, naar de ander. Iedereen kan het dus krijgen. Vooral bij langdurig huidcontact. Kinderen kunnen het dan ook gemakkelijk overdragen op elkaar of op de ouders. Heb je het vermoeden dat je kind schurft heeft? Ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts voor een behandeling. Ook is het slim om de leerkracht van je kind op de hoogte te brengen, voordat het zich in de klas (verder) verspreidt.

Er zijn verschillende behandelingen tegen schurft, zoals zalf, crème of pillen. De huisarts schrijft dit voor en vaak moet het hele gezin deze behandeling ondergaan. Zelfs als er geen klachten zijn. Verder is het belangrijk dat beddengoed elke dag verschoond en gewassen wordt op 60 graden. Hetzelfde doe je elke dag met handdoeken en kleren. Dit moet omdat de schurftmijt tot nog drie dagen buiten je lichaam kan leven.

De grote schoonmaak…

Wat je niet op 60 graden kan wassen, zoals knuffels, stop je in een zak die je heel goed dicht maakt. Deze laat je minstens drie dagen op kamertemperatuur staan, daarna zijn de mijten dood. De bank, stoffen meubels en vloerkleden kun je grondig uitzuigen met de stofzuiger. Na twee tot zes weken zal je kind geen last meer hebben van schurft.

Roodvonk: alles wat je als ouder moet weten over deze kinderziekte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.