redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Sensitief kind? Zó ga je daarmee om

Is jouw kind (hoog)sensitief? Misschien maakt hij zich druk over de gevoelens en gedachten van anderen of vindt je kind het moeilijk om beslissingen te nemen. En als ouder kun je je kind daar prima bij helpen met deze 4 tips!

1. Rollenspel

Een rollenspel is ontzettend handig om situaties na te bootsen die voor je kind moeilijk te begrijpen zijn of te spannend. Je kunt je kind hiermee een kijkje geven in een situatie, maar ook laten zien dat het allemaal écht wel goedkomt. Is je kind bang om naar de dokter te gaan en weet hij niet wat hij kan verwachten? Dan kunnen jullie naspelen dat zij in de wachtkamer zit, door de dokter wordt geroepen en een gesprek voeren met de ‘dokter’.

2. Knuffelen

Sensitieve kinderen kunnen door alle prikkels die ze ervaren overgestimuleerd raken of overweldigd worden door hun eigen emoties. En dat kan zich weer resulteren in teruggetrokken gedrag. Mocht dat zo zijn, uit dan niet je frustratie over het gedrag van je kind – dat zal er alleen maar toe leiden dat je kind zich nog verder afsluit. De oplossing? Knuffelen! Een dikke knuffel kalmeert je kind, geeft hem troost en een gevoel van veiligheid. Ook laat het je kind zien dat een knuffel een heel goed idee is als iemand verdrietig of boos is.

3. Leer je kind zijn gevoelens uiten

De emoties van een sensitief kind kunnen vergeleken worden met een op hol geslagen trein, met een slechte afloop.  Probeer daarom met je kind over zijn gevoelens te praten. Zelfs op jonge leeftijd is het belangrijk voor je kind om te weten dat hij altijd bij jou terecht kan met zijn verhalen. Gevoelens horen er nou eenmaal bij en je kind moet zich veilig voelen als hij zijn gevoelens en gedachten uit – of ze nou positief of negatief zijn. Ook is het belangrijk voor je kind om te weten dat En vindt je kind het moeilijk om te praten? Help je kind dan om een uitlaatklep voor zijn gevoelens te vinden.

Enkele voorbeelden:

  • Rollenspel of toneel spelen
  • Tekenen en kleuren
  • Sporten

4. Laat je kind helpen

Sensitieve kinderen helpen graag andere mensen. En dat hoeft echt niet zo moeilijk te zijn, het zit ‘m al in de kleinste dingen. Je kind kan jou helpen in huis, met schoonmaken of koken bijvoorbeeld. Geef hem een eigen taak, die hij helemaal zelf kan uitvoeren. Laat je kind weten dat je zijn hulp, medeleven en bereidheid om andere mensen te helpen waardeert.

En: vergeet niet dat zorgzaamheid en medeleven geweldige kwaliteiten zijn om te hebben!

Lees ook: 'Méér dan een 'teer zieltje'.

Bron: Scary Mommy

Reageer op artikel:
Sensitief kind? Zó ga je daarmee om
Sluiten