Redactie
Redactie Opvoeden 4 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat is sensopathisch spelen en hoe doe je dit met je kids?

Sensopathisch spelen is super leuk en leerzaam voor zowel jongere, als oudere kinderen. En dit is waarom!

Wat is sensopatisch spelen?

Sensopathisch betekent zintuiglijk beleven, je kind ervaart dus heel veel met zijn zintuigen tijdens zo’n spel. Sensopathisch spelen doe je dan ook met ongevormde materialen, denk aan klei, zand, slijm, scheerschuim, kralen, rijst, meel of water.

Onbewust doen wij volwassenen dit zelf ook nog wel: extra lang onder de douche staan en het water op je huid voelen bijvoorbeeld, of zand door je vingers laten glijden op het strand. Waarschijnlijk beleef je zelf dan ook veel lol aan sensopathisch spelen met je kinderen!

Leerzaam spelen

Het sensopathisch spel werkt rustgevend, omdat je tijdens het kneden van bijvoorbeeld klei of het spelen met kinetisch zand in je hoofd emoties en gebeurtenissen verwerkt. Het werkt hetzelfde als een kneedbal bij volwassenen die stress ervaren. Daarnaast wordt de fijne motoriek ontwikkeld én leren je kids verschillende texturen kennen.

Het leuke van sensopathisch spelen is ook dat het niet altijd kan en mag. Daarmee bedoelen we dat spelen met eten of knoeien met water niet altijd wenselijk is, maar tijdens dit spel mag dat dus wel! Lekker kliederen, knoeien en spetteren mag en dat maakt het spel nog aantrekkelijker voor je kinderen. Het kan dus wel zo zijn dat het een beetje een knoeiboel wordt, maar als je dat van tevoren weet kan je de tafel of vloer even afdekken. En misschien je witte muren ook…

Hoe kan je sensopathisch spelen met je kinderen?

Het is heel gemakkelijk! De meeste materialen heb je namelijk gewoon in huis: droge pasta, rijst, scheerschuim, water, zand, kinetisch zand, slijm, kralen, meel, stenen of bonen.

Met rijst

Heb je plastic boterhamzakjes of waterballonnen in huis? Vul die dan eens met verschillende materialen en laat je kinderen daar lekker mee kneden, voelen, spelen en raden wat erin de ballonnen zit. Of haal een zak rijst, verdeel de rijst over ziplockzakjes en voeg per zakje wat druppels kleurstof en drie eetlepels azijn toe. Kneed goed en laat de rijst vervolgens aan de lucht drogen, bijvoorbeeld op bakpapier in de zon. Verdeel de droge rijst in verschillende kleuren over bakjes en geef dit aan je kids om mee te spelen. En ja, daarna moet waarschijnlijk de stofzuiger door het huis, maar je kinderen beleven hier zoveel plezier aan!

Scheerschuim

Vul een bak met scheerschuim en laat je kinderen daar heerlijk mee kliederen. Tip: spelen met scheerschuim kan ook in de badkamer, voor het douchen.

Grote bakken

Vul verschillende grotere bakken met bovengenoemde materialen en blinddoek je kinderen. Laat ze op blote voeten in elke bak stappen en vraag ze wat ze voelen onder hun voeten. Niets is goed of fout!

Laat oudere kinderen kiezen met welke materialen ze willen spelen én wat ze ermee willen doen: hier komen de leukste spellen uit voort.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.