Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 11 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zeer schadelijke sigarettenrook kan uren na het roken nog overbracht worden op je kinderen

Dat roken ongezond is, dat weten we. Dat roken erg gevaarlijk is voor ongeboren baby’s, ook. Maar wist je dat derdehands roken ook levensgevaarlijk kan zijn voor kinderen? Dit blijkt uit een onderzoek van Shelley Boeschoten van het Erasmus MC: “Vaak zijn ouders zich er niet van bewust dat ze stoffen mee naar binnen nemen die voor hun kind met astma zeer schadelijk zijn.” Het gaat hierbij ook om derdehands sigarettenrook.

In Nederland belanden steeds meer kinderen met een astma-aanval op de intensive care (IC). Het is bovendien de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen in ons land. Elk jaar liggen zo’n 2200 kinderen met een astma-aanval in het ziekenhuis waarvan 5 procent tot 10 procent op de intensive care. Sigarettenrook, zelfs derdehands, blijkt de grootste boosdoener.

Schokkende resultaten: ook derdehands sigarettenrook zeer schadelijk

Onderzoeker Boeschoten onderzocht in twee jaar tijd 110 kinderen op zeven intensive cares in Nederland. De uitkomsten zijn op z’n zachtst gezegd schokkend te noemen. Tijdens het onderzoek vond Boeschoten bij 23 procent van de kinderen die vanwege astma op de IC lagen nicotine terug in de urine. Bij de kinderen die met astma op de kinderafdeling van het ziekenhuis lagen (dus niet op de IC) was dat 13 procent. Jaarlijks overlijden er in Nederland 5 tot 10 kinderen aan de gevolgen van een astma-aanval.

De nicotine die terug gevonden werd was niet alleen afkomstig van directe blootstelling, maar ook van derdehands roken. Bijvoorbeeld iemand in de omgeving van je kind die even buiten gaat roken en een kwartier daarna je kind knuffelt. Ook roken onder de afzuigkap heeft geen zin. De giftige stoffen die roken met zich meebrengt kunnen nog uren later op je kind worden overgedragen via kleding, huid, het tapijt en gordijnen. Boeschoten: “We zien een flinke stijging van het aantal IC-opnames van kinderen met astma. In tien jaar tijd is het verdrievoudigd. Factoren die van invloed kunnen zijn, zijn onder meer luchtvervuiling en klimaatverandering. De grootste risicofactor voor een IC opname is sigarettenrook.”

Een rookvrije generatie

Met het onderzoek hoopt onderzoeker Shelley Boeschoten dat ouders zich realiseren dat roken zeer schadelijk is voor een kind. Of je nu direct naast een kind rookt, of de sigarettenrook meeneemt via huid, haar en kleding je huis in. Boeschoten zegt hierover in het onderzoek: “Ik pleit ervoor dat de ernst van klachten sneller herkend wordt en er adequaat gehandeld wordt. Door families zelf, maar ook door huisartsen en kinderartsen. Sneller een behandeling intensiveren. Verder spreekt het voor zich dat roken in het bijzijn van kinderen, ook als het buiten is, schadelijk is. Ik hoop dat ouders zich dit beter gaan realiseren.” Gelukkig worden steeds meer plekken rookvrij en worden sigaretten op steeds minder plekken verkocht. Ook enigszins geruststellend is dat 63 procent van de jongeren onder de 18 jaar klaar is met de tabaksindustrie.

https://www.jmouders.nl/dilemma-rokende-schoonfamilie/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.