Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Slapen 12 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Bedtijd! 10x zo versterk je de band met je kind voor het slapen

Vroeger keken we nog even naar Sesamstraat en daarna was het dan toch echt bedtijd. Een dergelijk avondritueel kan helpen om je kind makkelijker te laten slapen. Als je dat half uurtje voor bedtijd iets creatiever wilt aanpakken, zijn de volgende manieren leuke opties om jullie band verder te versterken.

Op deze tien manieren maak je van het momentje voor het slapen nog even een moment om de band tussen jullie te versterken.

Jullie band versterken voor het slapen

Slaap lekker!

1. Maak het knus

Leg allemaal kussens op de bank en een dekentje. Zorg ervoor dat het hele gezin er lekker comfortabel en knus bijzit. Je kunt wat boeken en tijdschriften neerleggen die jullie kunnen lezen. Maar je kunt dit ook gebruiken als het moment om samen te ontspannen en met elkaar te kletsen over wat iedereen bezighoudt.

2. Laat de kinderen bepalen

Een kwartier voor bedtijd kunnen de kinderen kiezen wat ze willen doen. Jullie als ouders doen hier vervolgens braaf aan mee. Of het nu tikkertje spelen is of nog even kletsen met elkaar.

Komt je kind moeilijk in slaap? Probeer dan deze ontspannende muziek eens

3. Sterren staren

Kijk samen naar het sterrenstelsel op het plafond. Vroeger hadden we van die glow in the dark sterren die je aan het plafond kan vestigen. Maar je kan ook samen een eigen sterrenstelsel tekenen en deze vormpjes op het plafond bevestigen. Doe vervolgens elke avond samen en wens of vertel mythische verhalen over het universum.

4. Bedenk een verhaal

Maak er een verhaal van dat je minstens een paar avonden achter elkaar kunt vertellen. De kinderen zijn vast benieuwd naar wat er volgt als jij zegt: ‘wordt vervolgd’ of ‘morgen gaat het verhaal verder’. In de tussentijd heb jij genoeg gelegenheid om het plot verder uit te denken. Houd je niet zo van verhalen bedenken? Dan kunnen jullie ook samen elke avond een hoofdstuk uit een boek lezen.

5. Laat je kind elke avond een vraag aan jou stellen

Kinderen zitten bomvol vragen en dit is het perfecte moment om er een aantal te beantwoorden. Het is bovendien interessant om te merken wat je kind allemaal nog wil weten en over jou wil weten. Je hoeft ook niet meteen te antwoorden. Je kunt ook aangeven dat je nog even nadenkt over het antwoord en er de volgende dag op terug komt.

Slaapmeditatie voor je kind: zo kan meditatie kinderen helpen bij het slapen

6. Praat over de mensen die jullie liefhebben

Nee, dit wordt niet gekscherend roddelen. Praat samen over alle mensen die jullie liefhebben. Zo voelen de dierbaren die jullie misschien niet zo vaak zien, toch een stukje dichterbij. Bovendien zorgt dit voor een liefdevol gevoel om de avond mee te eindigen.

7. Neem de dag door en blik vooruit op de dag van morgen

Als een kind uit school komt en ouders vragen hoe zijn of haar dag was, blijft het antwoord kort. ‘Goed’ of ‘leuk’. Maar het hoeft niet hopeloos te zijn. Probeer het ’s avonds nog eens. Voor het slapengaan kunnen ze met jou nog even de hoogtepunten en minder leuke momenten van de dag doornemen. Zo kunnen ze de dag achter zich laten en met een fijn gevoel uitkijken naar de dag van morgen.

8. Geniet samen van een warm drankje

Vooral in het najaar kan dit heerlijk ontspannend werken. Denk aan een kalmerende kruidenthee zoals kamille, warme chocolademelk of een glas warme melk. Even samen ontspannen in de keuken en genieten van een warm drankje: daar slaapt toch iedereen rustiger van?

9. Maak je samen klaar voor de dag van morgen

Doe zoveel mogelijk taakjes al samen de ochtend van tevoren. Laat je kinderen alvast kleding uitkiezen voor de volgende ochtend. Laat ze hun schooltas inpakken. In het weekend kun je dit ook doorzetten bijvoorbeeld als ze de volgende dag een uitje hebben.

10. Zing samen elke avond hetzelfde liedje

Net zoals je vroeger deed toen je zoon of dochter nog een baby’tje was. Zingen kan heel kalmerend werken, niet alleen voor je kind maar ook voor jou.

Is jouw kind altijd vroeg wakker? 8 tips voor ouders die langer willen slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.