Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 11 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

5x signalen die erop wijzen dat je dochter onzeker is over haar lichaam

Onzeker over ons lichaam zijn we allemaal weleens, maar tieners en pubers kunnen hier extra veel last van hebben. Doordat het lichaam bijvoorbeeld snel verandert. Meisjes krijgen tijdens de puberteit bijvoorbeeld borsten, maar ook bredere heupen en rondere vormen. Dat kan een reden zijn voor onzekerheid. Maar ook als het lichaam juist lange tijd onveranderd blijft kan dat zorgen voor onzekerheid. Hoe merk je aan je dochter of ze onzeker is over haar lichaam? Deze signalen duiden erop.

Het is geen makkelijke tijd om in op te groeien, op social media als Instagram en TikTok worden meisjes geconfronteerd met heel veel ideaalbeelden. Zoveel zelfs dat ze kunnen gaan denken dat “perfecte lichamen” de norm zijn.

Signalen dat je dochter onzeker is over haar lichaam

Deze vijf tekenen wijzen erop dat je dochter niet altijd even zelfverzekerd is.

1. Veel in de spiegel kijken

Veel bezig zijn met het uiterlijk hoeft niet te betekenen dat je kind onzeker is. Maar als je dochter heel erg bezig is om een bepaald beeld van perfectie te bereiken kan dit wel een teken zijn van onderliggende onzekerheid. Dus is je dochter ‘s ochtends uren bezig voordat ze klaar is en kijkt ze continu kritisch in de spiegel? Dan is dat misschien een reden om er eens een gesprek over te hebben.

2. Negatief praten over haar lichaam

Maakt je kind vaak opmerkingen over haar lichaam zoals: ‘Ik wou dat ik wat langere benen had.’ Of: ‘Dat truitje kan ik niet dragen, daar is mijn buik te dik voor.’ Dan zijn dat tekenen die wijzen op onzekerheid. Negatief praten over het eigen lichaam geeft aan dat je kind een negatief zelfbeeld heeft en dus vaak onzeker is.

3. Stress na Instagram

Merk je dat je tiener na het scrollen op Instagram of TikTok altijd gestresst en gespannen is? Dan is het misschien goed om eens te checken wat ze precies ziet op social media. Een gesprek daarover aangaan is helemaal geen gek idee. Je kunt dan uitleggen dat ieder lichaam anders is en dat de perfecte plaatjes op social media niet de norm zijn.

4. Veranderen van eetpatroon

Eet je kind plotseling veel minder dan voorheen of wil ze plotseling bepaalde dingen of maaltijden niet meer eten? Dan is je dochter wellicht onzeker over haar gewicht. Het is goed om hier tijdig het gesprek over aan te gaan zodat je haar kan helpen met het vinden van een gezond eetpatroon.

5. Extreem sporten

Wil je dochter opeens vijf keer per week hardlopen of doet ze squads en push ups tot ze erbij neervalt? Dan is het wellicht ook een teken dat ze onzeker is over haar lichaam. Zo wordt squatten bijvoorbeeld op social media gezien als dé manier om ronde billen te krijgen.

Lees ook: Hoe praat je tegen je kinderen over eten om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.