Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 30 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Kun je wat missen? De mooiste initiatieven om een ander een fijne pakjesavond te bezorgen op een rij

Zelf ben je misschien druk met het inslaan van cadeaus voor pakjesavond. Maar lang niet voor alle gezinnen is een fijne pakjesavond vanzelfsprekend. Ook hier in Nederland is namelijk veel armoede. Zoveel dat Nationaal Fonds Kinderhulp de noodklok luidt. Bij hen is het aantal aanvragen zo hoog dat ze ruim 4.000 kinderen op de wachtlijst staan voor een sinterklaascadeau.
1 op de 12 kinderen groeit op in armoede en krijgt weinig tot niets voor Sinterklaas dit jaar. En dat is veel. Dus heb jij dit jaar wat over en wil jij andere gezinnen ook een mooie pakjesavond bezorgen? Wij zetten de mooiste (lokale) initiatieven op een rij.

Anderen een mooie pakjesavond bezorgen

Door onderstaande initiatieven te steunen kun jij ook wat bijdragen aan een fijne 5 december voor alle kinderen in Nederland.

1. Nationaal Fonds Kinderhulp

Sinds 2000 organiseert Kinderhulp de Actie Pepernoot. Vorig jaar werden ruim 75.000 kinderen van ouders met een krappe beurs tóch met een Sinterklaascadeautje verrast. Dit jaar wordt het fonds ook weer overspoeld met verzoeken om pakje van de Sint. Inmiddels is er al voor bijna 84.000 kinderen een aanvraag ontvangen. Via maatschappelijke organisaties die een aanvraag kunnen plaatsen bij Kinderhulp ontvangen ouders een cadeaukaart van 25 euro, om zelf een cadeautje uit te kiezen voor hun kind. Eerder schreven wij al over de actie van Hana die ook geld inzamelt voor Kinderhulp. Maar doneren kan ook rechtstreeks.

2. Sintvoorieder1

Ook Stichting Sintvoorieder1 wil in Nederland zoveel mogelijk kinderen die opgroeien in (verborgen) armoede een Sinterklaas kado geven. Zij proberen zoveel mogelijk kinderen in Nederland van een sinterklaascadeau van ongeveer €20,- te voorzien. Vaak zijn deze kinderen afhankelijk van voedselbanken of (crisis)opvang (o.a. blijfhuizen, open opvangcentra en begeleid wonen). Doneren kan hier.

3. Stichting Sinterklaas kapoentje

Sinterklaas kapoentje wil graag iets van de magie van Sinterklaas doorgeven aan kinderen uit minima-gezinnen. Kinderen die het hele jaar niets nieuws hebben gehad willen ze toch op 5 december een cadeau geven dat ze helemaal zelf hebben uitgekozen. Hun doel is om in 2021 minimaal 150 kinderen te kunnen ondersteunen met een sinterklaascadeautje. Doneren en meer lezen over deze stichting kan hier.

4. Sint voor ieder Kind

Sint voor ieder Kind vindt dat Sinterklaas er hoort te zijn voor alle kinderen. De stichting is actief in de regio Voorst, Apeldoorn en Deventer. Ooit begonnen ze in 2008 als een actiegroep maar inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een volwaardige opererende stichting, die ieder jaar honderden kinderen een pakjesavond bezorgd die zij anders niet hadden gehad. Doneren kan hier.

5. Humanitas Sinterklaasactie

Ook Humanitas zet zich in voor een fijne pakjesavond voor alle kinderen. Met de Humanitas Sinterklaasactie willen ze ervoor zorgen dat alle kinderen kunnen uitkijken naar een gezellig feest. Mét een sinterklaascadeau. Dat wordt gekocht door vrijwilligers aan de hand van het verlanglijstje van het kind. Humanitas steunen kan hier.

6. Kom zelf in actie

Natuurlijk kun je ook zelf in actie komen. Vraag eens op de school van je kind of in je buurt of er nog gezinnen bekend zijn die wel wat extra’s kunnen gebruiken op 5 december. Waarschijnlijk vind je al snel een aantal gezinnen die je zelf kunt verblijden met een cadeaupakket en wat lekkers!

Hana start een actie om lege schoentjes te vullen: ‘Ik weet zelf hoe het is om niks in je schoen te krijgen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.