Is het Sinterklaasjournaal te spannend voor kinderen? ‘Niet spannender maken dan het is’
Het Sinterklaasjournaal is alweer een tijdje bezig en het is dan ook onderwerp van gesprek op scholen en tussen vriendjes en vriendinnetjes. Het staat erom bekend dat er vaak van alles misgaat, wat uiteraard voor wat spanning zorgt. Maar is het eigenlijk niet té spannend voor kinderen?
Deze vraag legden wij voor aan GZ-psycholoog Kirsten Bilderbeek en hieronder lees je hoe zij hierover denkt.
Sinterklaas is een spannende tijd
“Het verschilt per kind of het Sinterklaasjournaal te spannend is of niet”, aldus Bilderbeek. “Het ene kind is daar gevoeliger voor dan de ander, maar in de basis is het Sinterklaasfeest voor veel kinderen een spannende tijd. Veel dingen gaan anders dan normaal tijdens de feestdagen en het idee dat Sinterklaas en zijn pieten in je huis kunnen komen, is best heel spannend.”
Jonge kinderen halen fantasie en werkelijkheid door elkaar, zo ook met het Sinterklaasjournaal. Je kind beleeft wat daarin wordt vertelt als écht. “Als jouw kind het spannend vindt, dan ben je misschien als ouder geneigd om te zeggen: ‘Het is maar een verhaal, het komt allemaal weer goed, net als elk jaar.’ Maar dan ga je eigenlijk voorbij aan de spanning die je kind voelt.”
Ondertitelen
Wat je volgens Bilderbeek wel kan doen, is ondertitelen. “Je mag woorden geven aan dat wat je kind ziet op tv en wat hij voelt. Geef erkenning aan de gevoelens van je kind en neem de gevoelens serieus zonder ze direct weg te willen maken.Je mag je kind heus wel geruststellen, maar de spanning gelijk ontkrachten zal niet veel helpen. Die spanning mag er best zijn en je kunt je kind dan ook helpen in het omgaan met deze spanning en emoties. Zo leer je je kind direct een belangrijke vaardigheid; emotieregulatie.”
Het belangrijkste is om als ouder vertrouwen en veiligheid te geven aan je kind. Dat doe je door je kind te helpen om op een gezonde manier met spanning en emoties om te gaan. Bilderbeek: “Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Zullen we tekenen hoe je je voelt of een tekening voor Sinterklaas maken?’ Ook kun je samen fantaseren over hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Samen kun je de gekste dingen of juist een positief scenario bedenken. Samen erom kunnen lachen, helpt je kind om met de spanning van het Sinterklaasjournaal om te gaan. Kinderen verwerken emoties met hun spel.”
Leuke spanning?
Spanning klinkt negatief, maar je kunt ook leuke spanning hebben. Voor veel kinderen valt Sinterklaas en het Sinterklaasjournaal onder leuke spanning. “Dat zal uiteraard per kind verschillen, maar ik hoop dat het voor de meeste kinderen leuk spannend is. Probeer zelf als ouder ook te genieten van deze tijd, ondanks de volle agenda en verplichtingen. Je hebt er zelfaarschijnlijk ook leuke herinneringen aan als kind. Probeer ook die kant in jezelf wat meer te activeren. Laten we het niet spannender maken dan het is.”
Maar wat moet je doen als je kind het Sinterklaasjournaal zo spannend vindt, dat hij er niet meer door kan slapen? Bilderbeek: “Als je kind helemaal van de leg is, dan is dat voor niemand leuk. Je kunt hierin verschillende keuzes maken als ouder. Als je wel iets van het Sinterklaasjournaal wilt laten zien, dan kun je ook alleen de korte nieuwsberichten laten zien, die zijn vaak niet zo spannend. Je kunt er ook voor kiezen om eerlijk te zijn over het verhaal. Doordat jonge kinderen fantasie en werkelijkheid nog onvoldoende kunnen scheiden, hoeft de magie van Sinterklaas niet verloren te gaan. Dus kijk vooral wat er wel mogelijk is en wat past bij jou, je kind en jullie gezin..”
Kirsten Bilderbeek is mama van drie kinderen en GZ-psycholoog. Ze heeft een eigen psychologenpraktijk voor ouders. Daarnaast is ze eigenaar van LIMA Liefdevolle Mama’s met een laagdrempelig online aanbod en gratis podcast voor ouders.
Meer artikelen over Sinterklaas
Meer lezen over Sinterklaas? Check dan de volgende artikelen over dit onderwerp:
- Is jouw kind bang voor Sinterklaas? Kinderpsycholoog geeft tips
- De top 10 schoencadeaus onder de 10 euro
- Top 10 Sinterklaascadeaus voor tieners
- Opgebiecht: ‘Ten overstaan van mijn neefjes flapte ik eruit dat Sinterklaas niet bestond’
- Sinterklaasvraag: ‘Wat als in het ene stiefgezin grotere cadeaus worden gegeven dan in het andere?’
- Rosanna (37) leeft minimalistisch: ‘Elk jaar voel ik me weer schuldig met Sinterklaas en Kerst’
- Overzicht Sinterklaasjournaal: dit gebeurde er de afgelopen jaren
Overzicht Sinterklaasjournaal: dit gebeurde er de afgelopen jaren