Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Slecht concentreren

antwoord

Dit is een probleem waar veel ouders tegenaan lopen. ‘Is het nu echt zo lastig om je afspraken na te komen?’ Plannen is voor een puber inderdaad heel lastig. Dit heeft te maken met de fase van hersenontwikkeling waar de puber in zit. Het deel in de hersenen dat in de groei is, is precies het deel van organisatie en planning. Vandaar dat veel pubers snel dingen vergeten. Bovendien zit het hoofd van een puber ook nog eens altijd vol met gedachten. 

Voor ouders kan dit gedrag behoorlijk frustrerend zijn, maar het is goed je te realiseren dat het lang niet altijd dwars pubergedrag is! Jullie dochter geeft zelf al aan dat ze haar gedrag wil veranderen, dat is mooi! Het punt is alleen dat ze niet precies weet hoe. 

Door alle gesprekken kan het zijn dat zij door de bomen het bos niet meer ziet. Waarschijnlijk wordt er nu door iedereen heel erg gefocust op wat niet goed gaat. Probeer het positief te maken, ze heeft al aangegeven dat ze wil veranderen dus zal ze waarschijnlijk ook mee willen werken aan een plan. Bedenk wat wel lukt, hoe het komt dat dit wel werkt en wat je daarvan kunt gebruiken voor zaken die beter moeten.

Jullie zouden dus samen met haar een plan kunnen verzinnen om haar te helpen. 

  • Bedenk samen wat echt anders moet. Kies één probleem uit om mee te starten. Bijvoorbeeld: op tijd op school en op haar weekendbaantje komen. 
  • Bespreek samen de afspraken en de consequenties. Laat haar meebepalen wat er gebeurt als ze zich niet aan bepaalde afspraken houdt. Zo geef je haar verantwoordelijkheid en weet zij precies wat de gevolgen van haar gedrag zullen zijn.
  • Bedenk samen hoe jullie het plan kunnen laten werken. Wat doet zij? Wat doen jullie? Wat kan haar helpen om de afspraken te onthouden en niet meer te laat op school te komen? Denk bijvoorbeeld aan een sms’je voordat ze naar school moet of moet werken. Of lunchpakket en kleren de avond ervoor klaarleggen, s’ avonds douchen, enzovoort. 
  • Het kan ook helpen om alle afspraken op een groot papier te schrijven en deze op een duidelijke plek in huis op te hangen. 
  • Geef haar complimenten wanneer iets wél is gelukt. Nú hoort ze wellicht vooral wat ze niet goed doet. Haar complimenteren kan motiverend werken.
  • Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd te evalueren. Plan dat in! Wat is er gelukt? Hoe is het gegaan en wat kan er de volgende keer beter of anders?
  • Bespreek samen hoe jullie het de volgende keer gaan aanpakken en waar jullie je dan op gaan richten.

Het is belangrijk dat je consequent bent. Is ze een afspraak niet nagekomen? Hou je dan aan je woord en doe – hoe moeilijk dat soms ook kan zijn – wat je hebt afgesproken. Zeker voor pubers is dit erg belangrijk. Het is belangrijk dat jullie samen nagaan wat haar kan helpen om haar positieve gedachten (‘vandaag neem ik mijzelf van alles voor’) vast te houden. 

Mochten de concentratieproblemen ondanks alles toch aanhouden, dan is het wellicht verstandig om een keer met een deskundige te gaan praten. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.