Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 24 feb 2022

Alles over speciaal onderwijs en cluster 1, 2, 3 en 4 scholen

Cluster 1

Voor wie is een cluster 1 school?

Op de cluster 1 scholen kunnen kinderen terecht die blind of slechtziend zijn. Echter gaan de meeste kinderen die slechtziend zijn naar het reguliere onderwijs, waarbij ze extra ondersteund kunnen worden. Op de cluster 1 scholen zijn er speciale voorzieningen zoals vergrotingen, extra verlichting en digitale werkboeken en spraakcomputers. Naast de ICT voorzieningen worden de kinderen ook begeleid door logopedisten en orthopedagogen.

Cluster 1 scholen en regulier onderwijs

Is je kind niet toegelaten op een cluster 1 school? Dan is het nog wel mogelijk om extra ondersteuning te krijgen op een reguliere school. Een commissie van onderzoek bepaalt dan of een kind extra ondersteuning kan krijgen. Als een kind ook daarop geen recht blijkt te hebben, kan de commissie nog wel een advies geven aan een reguliere school over hoe het kind het best begeleid kan worden.

De lessen op een cluster 1 school sluiten aan op het reguliere onderwijs. Dezelfde doelen komen aan bod, maar dan op een geschikte manier voor deze leerlingen. Vanaf 12 jaar kunnen de kinderen dan ook vmbo, havo of vwo onderwijs volgen. Ze kunnen de opleiding dan ook afsluiten met een diploma voor het regulier onderwijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rijksoverheid

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Alles over speciaal onderwijs en cluster 1, 2, 3 en 4 scholen
Sluiten