Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 24 feb 2022

Alles over speciaal onderwijs en cluster 1, 2, 3 en 4 scholen

Cluster 2

Voor wie is een cluster 2 school?

Meedoen op een reguliere school is voor de leerlingen die op een cluster 2 school terecht kunnen niet vanzelfsprekend. Cluster 2 scholen zijn er voor kinderen voor wie communiceren lastig gaat. Dit kan bijvoorbeeld komen door een taalontwikkelingsstoornis in combinatie met autisme. In dat geval is de autisme niet per se aanleiding voor gedragsproblemen, maar zorgt het dus voor problemen in de communicatie. Daarnaast zijn de scholen er ook voor kinderen die niet (goed) kunnen horen.

Cluster 2 scholen en speciaal lesmateriaal

Op cluster 2 scholen staat de persoonlijke aanpak centraal om voor de kinderen het communiceren zo makkelijk mogelijk te maken. Zo zijn er spraakcomputers, digitale lesboeken en wordt er aandacht besteedt aan liplezen en spraaktraining. Naast de ICT voorzieningen worden de kinderen ook begeleid door logopedisten en orthopedagogen.

Cluster 2 scholen en regulier onderwijs

Is je kind niet toegelaten op een cluster 2 school? Dan is het nog wel mogelijk om extra ondersteuning te krijgen op een reguliere school. Een commissie van onderzoek bepaalt dan of een kind extra ondersteuning kan krijgen. Als een kind ook daarop geen recht blijkt te hebben, kan de commissie nog wel een advies geven aan een reguliere school over hoe het kind het best begeleid kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rijksoverheid

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Alles over speciaal onderwijs en cluster 1, 2, 3 en 4 scholen
Sluiten